Всеки получава карти-събития пред себе си. Колко, зависи от броя

...
Всеки получава карти-събития пред себе си. Колко, зависи от броя
Коментари Харесай

Как се става цар на историята

Всеки получава карти-събития пред себе си. Колко, зависи от броя на участниците. При всеки ход играчът оставя една от картите си на " линията на времето ". Ако познае вярното място на събитието, печели специфична карта. Всяка такава подсигурява, че ще има непредвидени обрати. Ако играчът сбърка, тегли ново събитие. Първият, останал без карти, е " Цар на историята ".

Това в общи линии са разпоредбите на известната в последно време българска настолна игра " Цар на историята ". Подходяща за цялото семейство, с нея би се забавлявал всеки - от възпитаник в пети клас до академични професор.

Нейни основатели са преподавателят по предприемачество в столичното 19 СУ " Елин Пелин " - Калин Радулов, и учениците му от 11 клас. Освен преподавател обаче, Калин Радулов е и шеф на клуб за настолни игри " Абордаж ", които също имат пръст в играта.

 Снимка 387129

Посланието на " Цар на историята " може елементарно да се заключи в три думи - родолюбие, любознание и развлечение. Защото до момента в който играе, човек се потапя в богатата и славна българска история, среща се със събития от нея, а годините като че ли сами влизат в съзнанието му.

" Но може би най-важното обръщение е, че би трябвало да имаме вяра в себе си и в личните си хрумвания, тъй като " Цар на историята " е един учебен план, който стана действителност ", споделя Калин.

За да основат " Цар на историята ", учениците от 19 СУ " Елин Пелин " и класният им употребяват методиката на неофициалното обучение. Първоначално стигат до концепцията за основаване на настолна игра по сходство на Timeline - куп любопитни събития, при които въпросът обаче е освен дали знаем по кое време са основани или открити, а дали можем да ги подредим в вярна времева линия.

 Учениците от 19 СУ

Учениците от 19 СУ "Елин Пелин ", измислили играта "Цар на историята "

Timeline обаче им наподобява прекомерно скучна и по тази причина прибавят детайл на интеракция. Така се появява " Цар на историята ", която обгръща българска история сред 681 година до 2007 година и включва 90 събития, разграничени на три интервала - Средновековие, Османско иго и Нова история.

Най-голямото предизвикателство обаче е по какъв начин да пресъздадат чувството за история посредством играта. " Спряхме се на три детайла - карти-събития, специфични карти и линия на времето. Събитията се подреждат по линията на времето и ни описват историята, а специфичните карти основават динамичност сред играчите и подсигуряват детайла на изненадата ", изяснява Калин.

 Снимка 387132

Още през цялото време клуб " Абордаж " поддържа " Цар на историята " по разнообразни способи. Първо спомагат да бъде показана на ревю за настолни игри, а по-късно провеждат събития, с цел да се тества, по време на които събират отзиви от играещите. А хората я харесват, идват на събитията и се потапят в нейния свят.

След завършването на прототипа, " Абордаж " вземат участие и във финансирането и издаването на настолната игра. Естествено, възнамеряват се както продължения, по този начин и разширения. Дотогава " Цар на историята " може и да се тества, и да се купи на място от клуба в София.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР