Всеки народ има своите легенди за тайнствени места, които носят

...
Всеки народ има своите легенди за тайнствени места, които носят
Коментари Харесай

Мистичната Индипасха – тайнственото място в Странджа, от което ще настръхнете!

Всеки народ има своите митове за тайнствени места, които носят излекуване от заболявания и страдания. От епохи насам и в България се пресичат християнски и езически вярвания, а Странджа планина пази в себе си доста такива свещени местности и извори. Едно от тях е мистичната Индипасха - скално светилище и хипотетично антично тракийско оброчище. Местните хора го смятат за едно от най-святите места в Странджа и имат вяра, че водата му е свещена и лековита, а визитата на мястото носи излекуване, духовно филтриране и сбъдва стремежи.

Индипасха е аязмо с лековита вода, бликаща отдолу под надвиснала канара. Посещава се през цялата година от доста хора, търсещи излекуване. Смята се, че водата е най-лековита тъкмо седмица след Великден и по традиция обгърнатата в мистичност околност се посещава на Томина неделя, една седмица след празника. Всеки, който отиде там, с изключение на оброчището ще види и доста парцалчета и облекла, закичени на околните дървета, сложени там с вяра за шанс и излекуване. В предишното е съществувал езически бит, съгласно който по този начин, както парцалчето виси в нищото сред небето и земята, по този начин и притежателят му оставя там в нищото сред небето и земята своята тъга и болест.

Откъде идва легендата за Индипасха?

Тракийското оброчище е известно с чудесата си повече от две хилядолетия. Легендата споделя, че тракийски жрици правили жертвоприношения на усойно място в самото сърце на Странджа планина и по този начин предсказвали бъдещето. Само отдадените знаели пътя до оброчището, ориентирали се по изсечените на скалите слънчеви кръгове. В мистичното светилище течала „ жива “ вода, която изправяла на крайници заболели, сакати прохождали, слепци проглеждали. Заедно с тракийските пророчици, близо 2 хилядолетия била заровена и тайната на Индипасха. След епохи забвение, аязмото с лековитата вода инцидентно било намерено от... бивол. Какво споделя нататък легендата – вижте във видеото на life_stories!
20-те предмета за шанс, благополучие и триумф съгласно Ванга 20 фотоси  20-те предмета за шанс, благополучие и триумф съгласно Ванга  20-те предмета за шанс, благополучие и триумф съгласно Ванга  20-те предмета за шанс, благополучие и триумф съгласно Ванга  20-те предмета за шанс, благополучие и триумф съгласно Ванга
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР