Всеки, който се стреми към демокрация и законност, е смятан

...
Всеки, който се стреми към демокрация и законност, е смятан
Коментари Харесай

Драган Шормаз: Вулин работи за руски интереси, но е пионка, истинският злодей е Вучич

Всеки, който се стреми към народна власт и правда, е считан за зложелател от сръбския президент Александър Вучич, съобщи пред „ Данас “ Драган Шормаз, създател на Евроатлантическия съвет в Сърбия.

„ Руснаци, сърби, украинци, унгарци, германци, нигерийци... Няма значение. Който е за народна власт, права на индивида, господство на закона, свободни медии, е зложелател на Александър Вучич. Той не преследва руснаците в Сърбия единствено тъй като са срещу Путин, само че и тъй като активността им разобличава неговия режим. “ - отбелязва Шормаз вкоментар за обява на френския вестник „ Фигаро " по отношение на позицията на руснаците, съперници на автократа Путин, в Сърбия.

„ Фигаро “ напомня, че Александър Вулин, който беше глобен от Съединени американски щати, след назначението си за началник на сръбското разузнаване е имал твърдо прокремълски позиции. Осен това, Вулин е оказвал напън и е шпионирал намиращите се в Сърбия руснаци, които са съперници на режима в Москва.

" Същият този началник на разузнаването се хвалеше, че е подписал съглашение с Русия за битка против „ цветните революции “. През последните седмици примката се стегна. Петър Никитин, съветски юрист и деятел, получи отвод да влезе на територията на Сърбия на 13 юли, връщайки се от почивка, защото БИА (сръбската разследваща служба) реши, че той съставлява „ заплаха за националната сигурност. “ - прибавя „ Фигаро “, като напомня, че Никитин е прекарал 48 часа на летището „ Никола Тесла ", макар че от 2006 година живее в Сърбия.

Няколко дни по-късно, на 25 юли, Владимир Волоховски, който избяга от Санкт Петербург при започване на войната в Украйна, получи отвод за удължение на разрешението за престояване в Сърбия. Беше му казано, че е в листата на хората, които съставляват опасност за вътрешната сигурност.

Руснаците в Сърбия считат, че шефът на БИА Александър Вулин стои зад дейностите против тях. Събеседниците на „ Данас " обаче правят оценка, че не Вулин е този, който дърпа конците, нито взема решение каквото и да било.

„ Директорът на БИА извършва категорично заповедите на Вучич, той е маргинал и няма действителна тежест. Въпреки че Вулин евентуално изпитва персонално задоволство, когато работи за реализирането на китайски и съветски ползи, Вучич стои зад всичко това. “ - счита Шормаз, а политическият анализатор Драгомир Анджелкович споделя сходно мнение, като показва, че шефът на разузнаването в действителност е пионка на президента.

Той отбелязва, че е изцяло ясно, че всички решения се вземат еднолично от Вучич. Създава се подправено усещане, че една от неговите маши работи без да пита.

Вучич е този, който оказва напън върху съветската съпротива, а Вулин е просто екзекутор.Сръбският президент, който е автократичен водач, демонстрира съвсем същата репресивност към съперниците си, както към опозицията на Путин в Русия.

„ Така той се подмазва на Кремъл и се пробва да компенсира обстоятелството, че постоянно скрито играе против Русия в геополитическите си игрички, макар че номинално е безпристрастен в спора на Москва със Запада “, прави оценка политическият анализатор Драгомир Анжелкович.

Шормаз отбелязва, че Вучич е " влюбен в Путин и неговия режим, а не в Русия ".

„ Затова не вкара наказания и това демонстрира какъв брой огромен пакостник е. Той се грижи повече за персоналната си власт и за ползите на Путин, в сравнение с за ползите на Сърбия и нейните жители. Всички, които са срещу терора на Вучич, би трябвало да се обединят към едно - би трябвало да желаяме от свободния либерален свят да ни поддържа в едно – належащо е да се сформира преходно държавно управление, което да обезпечи равни изборни условия. Не може да се чака Вучич самичък да се съгласи да го направи. “ - показва Шормаз, като обобщава, че Вучич не преследва руснаците в Сърбия единствено тъй като са срещу Путин, само че и тъй като с активността си разобличават режима му. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР