Всеки, който се интересува поне малко от история, знае какво

...
Всеки, който се интересува поне малко от история, знае какво
Коментари Харесай

От скрина: Руския Пеле е пратен в лагер

Всеки, който се интересува най-малко малко от история, знае какво значи акронимът ГУЛАГ и евентуално е чел нещичко за лагерите на Йосиф Сталин. И в този момент от документалните филми по научно-популярните стратегии изскачат злокобно мрачните лица на жертвите от тези времена. Има-няма две години след Октомврийската гражданска война от 1917-а на територията на Руската страна се появява първият концлагер - в манастира на остров Соловки при Северозападното съветско крайбрежие. В сходен лагер гангренясва кариерата на един от най-великите съветски футболисти - Едуард Анатолиевич Стрелцов, прочут като Руския Пеле.

Той е роден в Подмосковието в дома на Анатолий Стрелцов и София Фроловна. Баща му, фронтовак през Втората международна война, напуща фамилията, откакто се връща от бойното поле, и Едуард остава под родителската настойчивост на майка си. Започва да рита в тима на един московски цех за хладилници, а през 1953 година към този момент играе за Торпедо. През 1956-а, когато е 19-годишен, Стрелцов печели златен орден със " Сборная " на Олимпиадата в Мелбърн. Мнозина публицисти и експерти по това време предсказват блестяща кариера на младата звезда. Има отзиви, че в случай че руснакът е взел участие на Мондиал'58, светът е нямало да приказва за Пеле, а за него. Но какво стопира кариерата му?

 На 25 май 1958 година, когато тимът на Съюз на съветските социалистически републики се готви за международното в Швеция, Стрелцов и двама негови сътрудници от Спартак (Москва) - бранителят Михаил Огонков и нападателят Борис Татушин, отиват на ваучър в дачата на военния офицер Караханов. Там била и 20-годишната Марина Лебедева, за чието битие Едуард не знае до този миг. На идната заран милицията арестува и тримата футболисти, като на Руския Пеле е повдигнато обвиняване за обезчестяване на Лебедева. Според редица източници доказателствата по почналото дело били неубедителни. Една от версиите твърди, че в основата на всичко е връзката на играча на Торпедо с дъщерята на члена на Политбюро Екатерина Фурцева - Светлана.

На бала в Кремъл по случай честването на златните медали от Мелбърн'56 Фурцева, която била доста близка до Първия в страната Никита Хрушчов, попитала Стрелцов дали ще се ожени за дъщеря ѝ, само че получила негативен отговор от към този момент сгодения Едуард. На 25 февруари 1957-а той се дами за Алла Деменко. Старши треньорът на Съюз на съветските социалистически републики от тези години Гаврил Качалин по-късно споделя, че е чул, че в ареста на звездата на Торпедо е забъркан персонално Хрушчов. Футболистът написа писмо до майка си, в което твърди, че е почтен. В последна сметка Стрелцов се признава за отговорен, само че се счита, че му е било казано да го направи, в случай че желае да резервира мястото си за международния шампионат.

Нищо такова не става. Нападателят получава 12-годишна присъда и е пратен в лагер, а другите двама играчи са осъдени да не играят футбол по три години. Когато през 1960 година руснаците печелят първото европейско състезание в Париж, Руския Пеле претърпява пропуснат зад бетонните стени. Той обаче не губи вяра! След пет години на изгнание, през 1963-а, е пуснат предварително и се завръща в аматьорския футбол, когато работи в завода " ЗИЛ ". Две години по-късно се връща в Торпедо и още веднъж е измежду най-хубавите, като скоро по-късно е определен за №1 в шампионата на Съветския съюз.

За възобновяване на футболните права на стрелеца огромна роля изиграва подписаното от хиляди руски жители писмо, което е изпратено до новия мощен човек в страната Леонид Брежнев. От Москва обаче не позволяват завърналия се Стрелцов до присъединяване на международното в Англия през 1966 година. Така един от най-хубавите европейски играчи, помнен и до през днешния ден в Русия със непокътнатата си марка - пас с пета, не играе на нито един огромен шампионат след Мелбърн'56. А Руския Пеле би могъл да запише участия на три международни и три европейски шампионати. Понякога житейските условия могат да потулят и най-големия гений.

За отзиви, рекомендации и хрумвания по отношение на рубриката, апелирам пишете на: [email protected] или в групата От скрина във Facebook
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР