Всеки, който работи на нощни смени или дори само стои

...
Всеки, който работи на нощни смени или дори само стои
Коментари Харесай

Какво са циркадните ритми и как работата на смени влияе на здравето ни

Всеки, който работи на нощни смени или даже единствено стои до по-късно на работа, може да усети проблеми при този темп на своето денонощие. Това има обяснението си и съгласно биолозите се дължи на разстройването на циркадните ритми на организма.

Циркадните ритми са цикли на физическите, психическите и поведенческите промени. В реалност, тези клетъчни цикли са се развили като присъща част от живота на всяко растение и животно на Земята – даже на някои бактерии. Те управляват значими за организма процеси, понижават или усилват подаваната на организма сила въз основата на 24 часовия цикъл на денонощието.

Циркадните ритми са директно свързани с всичко ставащо в организма – от опцията да се получават познания до регулирането на тежестта, те дефинират кога на денонощието е най-подходящо осъществяването на дадена активност. Тези цикли естествено синхронизират нашето тяло и околната среда. В ежедневния си живот обаче, все по-често нарушаваме тази синхронизация, от време на време даже без да разберем това.

През 1972 година невролози за първи път откриват, че дребен регион в хипоталамуса на човешкия мозък, наименуван супрахиазматично ядро, служи като „ часовник “ определящ циркадните цикли в тялото. Тази дребна част от мозъка, включваща към 20 000 неврона, предава сигналите в цялото тяло, които вършат даден развой деен или не деен в 24 часовия цикъл. Управлява се главно от дневната светлина. Наред с това, всеки орган има собствен „ вътрешен часовник “, който управлява действието му. Кога панкреасът да пусне инсулин в организма, по кое време черният дроб да създаде гликоген или да метаболизира мазнините и прочие

В напрегнатото ни всекидневие обаче, доста постоянно тези цикли се нарушават от подправени сигнали. Светлинните датчици във вътрешната част на окото да вземем за пример, които дефинират нивото на околната светлина и „ споделят “ на тялото по кое време е време за сън, са най-чувствителни към синята светлина, като тази най-често идваща от тв приемника, компютъра и смарт телефона. Това кара мозъка да мисли, че ще бъдат провокиран да остане по-дълго безсънен и с цел да се приготви за будуването пожелава мастни храни и алкохол.

Тялото и мозъкът ни не са готови за този метод на живот, който не следва естествените циркадни ритми. Ние можем доста мъчно да се приспособяваме към сходни промени и тази акомодация става доста по-бавно спрямо изменящите се технологии.

Циркадните цикли служили толкоз епохи на хората, през днешния ден при редица специалности, като лекари, служители на реда и пожарникари, таксиметрови водачи, редица непрекъснати производства, обслужващи специалности и доста други, принудени да работят нощно време, са нарушавани непрекъснато.

Около 10-15% от хората в едно общество работят на нощни смени или имат нерегулярно работно време. Дори една единствена нощна промяна може доста да наруши когнитивните качества на организма, споделя професорът от Харвард, Ендрю Херинг. Това може да докара до рискови неточности и неправилни дейности на работното място, като най-често съдбовни неточности се превят в ранните утринни часове, преди зазоряване.

Нарушаването на циркадните ритми е рисково и за психическото здраве. Според учените, 70% от хората, които не могат да спят в нормалното за това време, страдат и от психологични разстройства, като изпитване на възприятие на тревога или меланхолия. Почти две трети от пациентите страдащи от биполярно разстройство също по този начин имат и ненормални цикли на сън.

За страдание не е ясно по какъв начин може да се излезе от този развой на все по-грубо нарушение на циркадните цикли на организма при актуалния живот, само че познаването на тези процеси може да разреши намирането на способи за по-доброто пригаждане на организма към неизбежните промени.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР