Всеки, избрал да гласува машинно, ще получава смарт карта, която

...
Всеки, избрал да гласува машинно, ще получава смарт карта, която
Коментари Харесай

Софтуер няма да допуска да се гласува последователно с една и съща смарт карта при машинен вот

Всеки, избрал да гласоподава машинно, ще получава смарт карта, която не е употребена от гласуващия преди него. Софтуерът по този начин е изработен, че да не се употребява една карта поредно, т.е. потреблението им ще е ротационно, съобщи в неделя представителят на ЦИК Димитър Димитров. На 9200 секции от общо към 11 000 би трябвало да оферират вариантите за машинно гласоподаване. Изисква се те да бъдат сложени във всички секции, които имат над 300 гласоподаватели.

За първи път у нас на миналите избори за евродепутати бяха употребявани 3000 машини.

“В софтуера по този начин е заложено, че да не може поредно да се употребява една и съща карта, с цел да се изключат евентуалните подозрения.”, посочи той пред Българска национална телевизия. Димитров бе безапелационен, че машинното гласоподаване с карти не е “по-трудна” работа в сравнение с работата с карта на банкомат.

Той изясни, че картата отключва достъпа на гласоподавателя, а по думите му по отношение на дезинфекцията има по-просто решение - ще се употребяват ръкавици.

В елементи, пред себе си гласуващият ще има един екран, на който може да избира алтернатива, и по този начин ще стигнете до края - където ще бъде изписан вашият глас и вие би трябвало да го потвърдите, ще получите квитанция, която ще отиде в кутия, изясни представителят на ЦИК.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР