Всеки ден ние готвим с удоволствие и с не по-малко

...
Всеки ден ние готвим с удоволствие и с не по-малко
Коментари Харесай

10 обикновени зеленчука, които изглеждат като дошли от друга планета

Всеки ден ние готвим на драго сърце и с не по-малко наслаждение ядем гозби с най-обикновени артикули, без да знаем в действителност какъв брой друго могат да наподобяват те. Решихме да създадем изследвани и да намерим най-необикновените и удивителни зеленчуци, които се отглеждат по другите краища на света.

10. Разноцветна царевица

 Американският фермер Карл Бърнс съумял да отгледа царевица с полупрозрачни зърна, преливащи във всички цветове на дъгата. Той я нарекъл Glass Gem. При варенето царевицата въобще не губи своя цвят, само че става толкоз твърда, че не може да се яде – от този вид царевица се вършат брашно и пуканки.

9. Римско броколи (Brassica oleracea)

 Този инопланетен зарзават бил селектиран в Италия и се появил с помощта на кръстосването на цветно зеле с броколи. В него има доста потребни неща: каротин, витамин С, цинк, а баластните субстанции са по-малко, в сравнение с в зелето и заради това то се усвоява надалеч по-добре от организма. Римското броколи има гальовен усет, който се приближава до този на елементарното броколи.

8. Ягодов спанак

 Оказва се, че елементарният спанак има атрактивна вариация с плодове, които наподобяват на малини или ягоди. И листата, и плодовете на растението са ядливи – по наличието си на желязо този спанак превъзхожда доста други плодове и зеленчуци, а количеството белтъци в 100 гр. листа маса е повече, в сравнение с в същото количество изсъхнало мляко. Действително ягодите на практика са безвкусни, само че това не ги прави по-малко потребни.

7. Лилави картофи (Vitelotte)

 Тези картофи са един от сортовете на батата, а тяхната татковина са Перу и Колумбия. Почитателите на здравословното хранене обожават този зарзават: той съдържа антиоксиданти и е потребен за профилактиката на доста болести.

6. Опунция (Opuntia)

 Мексиканците толкоз доста харесват този вид кактус, че той от дълго време стои паралелно до картофите и царевицата по рафтовете на супермаркетите. Опунцията съдържа доста витамини и способства за изгарянето на мазнините в организма. Добавят го в салати, пекат го на грил, употребяват го като съставна част за главното ядене и даже го мариноват. Свежият кактус на усет припомня на нещо приблизително сред аспержи и зелен грах, а маринованият има усет сходен на кисели краставички.

5. Цветно (декоративно) зеле

 Тази вариация най-сетне оправдава названието цветно зеле, което кой знае за какво нормално е бяло на цвят. Такива зеленчуци ще бъдат бижу за всяка маса, а също така те са също толкоз потребни и хранителни, колкото и елементарното цветно зеле.

4. Корен от лотос

 Коренът от лотос се смята за деликатес в японската, китайската и тайската кухни, като освен това той може да бъде наименуван „ рибата фугу в света на зеленчуците и растенията ” – неправилното приготвеното ядене с корен от лотос елементарно може да стане причина за хранително отравяне. Полезните свойства на корена са известни от дълго време и по тази причина си има основателна причина – той съдържа доста витамини и аминокиселини.

3. Китайска горчива тиква

 Този пъпчив зарзават е необятно публикуван в Азия, само че значимото е да се знае по какъв начин вярно да бъде приготвен – неговата вътрешност е горчива, а сокът му в недопечен тип си е напряко токсичен. Но все пак горчивата тиква е доста потребна: в нея се съдържат желязо, калций и калий, а последните проучвания на учените откриха, че сокът на този зарзават е кадърен да унищожава ракови кафези на панкреаса.

2. Ока

 Този необикновен зарзават се отглежда най-вече в Южна Америка: Колумбия, Перу и Чили. Оката наподобява малко на картоф, само че елементарно се отличава от него със силния си мирис и несъмнено – с набраздената си повърхнина. За разлика от картофа, оката може да се яде сурова, а също така от нея може да се подготви негъсто пюре.

1. Динена репичка

 Названието е подвеждащо – тази репичка, даже и да наподобява на любеница и да припомня за нейната багра, на усет въобще не е сладка. По състав на потребните субстанции тя не се отличава от елементарната репичка, само че пък за сметка на това наподобява надалеч по-атрактивно.

Превод от съветски език за УЧИТЕЛИ БГ: Александър Василев

Инфо: www.adme.ru

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР