Все повече ще се сблъскваме с хибридни заплахи. Това заяви

...
Все повече ще се сблъскваме с хибридни заплахи. Това заяви
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев: Все повече ще се сблъскваме с хибридни заплахи

Все повече ще се сблъскваме с хибридни закани. Това съобщи пред БНР Цветлин Йовчев, специалист по национална сигурност, някогашен началник на ДАНС и вътрешен министър в кабинета " Орешарски " (2013 - 2014 г.)

Според него информацията към случаите на бомбени закани, получени в последните дни на имейлите на учебни заведения в разнообразни градове в България, " води към това, че по скоро става дума за хибридни офанзиви ": " Кой седи зад тях и каква е съответната им цел следва да се обясни. Все още няма обществена информация за това, има разнообразни хипотези, които не са доказани. Тези офанзиви пристигнаха в един миг, когато и обществото, и цялата страна са извънредно чувствителни към сигурността. Това сподели, че има избрани недостатъци, към които би трябвало да се отнесем съществено и би трябвало да преодолеем в един доста къс интервал от време ".  

" Процедури за деяние при рецесии, без значение от какъв темперамент, трябва да бъдат тъкмо избрани - унифицирани и съгласувани с всички сходни организации. Примерно - всички учебни заведения би трябвало да реагират по един и същи метод. Трябва да бъдат съгласувани тези процедури с Министерство на вътрешните работи, някои и с МОН, ДАНС, Министерство на здравеопазването ", посочи Йовчев и добави, че и в Министерство на вътрешните работи би трябвало да има създадени унифицирани процедури, а не всяко полицейско ръководство да реагира по друг метод.

Цветлин Йовчев акцентира, че в България към момента няма построен Национален център по киберсигурност, макар че е признат закон преди години: " Една от главните системи, които работят, една от главните функционалности е киберразузнаването, което дава опция на този Национален център авансово да събере информация. За да можем дейно да действаме като система, това значи да бъдат изменени някои закони. Към момента не може да бъде адресирана една такава опасност към нито една съответна организация, която да има напълно отговорността и пълномощията да предприеме всички нужни дейности. И да координира взаимните дейности на държавните органи ".

Според него такъв Национален център по киберсигурност е допустимо да се осъществя за не доста дълъг интервал от време.

По думите му е малко евентуално да се стигне до спиране на изборния процес на 2 април поради сигнали за бомби: " Не чакам тези сигнали да повлияят и на изборната интензивност ".

Политическата неустойчивост е риск номер 1 във вътрешен проект, акцентира още Цветлин Йовчев и добави, че във външнополитически проект е войната в Украйна: " Тя е главният генератор на опасности и на закани ".

Според него в идващите няколко месеца ще се явят първите благоприятни условия да стартират договаряния за прекъсване на войната, която Русия води в Украйна: " Месеците до есента ще дефинират от каква база ще стартират тези договаряния ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР