Все повече се засилва интересът към къщи и парцели за

...
Все повече се засилва интересът към къщи и парцели за
Коментари Харесай

Огромен интерес към къщи и парцели в покрайнините на София

Все повече се ускорява ползата към къщи и имоти за строителство на къщи в покрайнините на София, сочат наблюденията на организацията за недвижими парцели Arco Real Estate. Средствата, които са подготвени да дадат купувачите, са в необятен диапазон и варират от 90 хиляди до 300 хиляди евро според от региона и положението на къщата.

Предпочитани при търсенето на такива парцели са кварталите " Драгалевци " и " Симеоново ", а също по този начин и селата Лозен, Панчарево, Бистрица и други

Цените на парцелите също варират в необятни граници от 50 хиляди до 100 хиляди евро в обитаемоте места към София, а в самата столица са и доста по-високи.

И през първото тримесечие на 2022 година се резервира наклонността търсенето на жилищни парцели в столицата да надвишава предлагането, се показва в разбор на организацията.

Най-търсени през тримесечието, както и през предходното, са тристайните жилища, следвани от двустайните жилища. Запазва се наклонността за интерес към покупка на парцел " на зелено “ заради положителните ценови условия и разсрочените, гъвкави схеми на заплащане.

По данни на организацията покупко-продажбите за двустайни жилища се случват на равнища от 85 хиляди до 125 хиляди евро, като цената може да варира според от положението на парцела и от това дали има включено паркомясто. Сделки с тристайни жилища се подписват на цени от 120 хиляди до 180 хиляди евро, като този диапазон може да бъде и доста по-голям заради разнообразни фактори.

Най-силно е търсенето в кварталите " Малинова котловина ", " Лозенец ", " Хиподрума ", " Красно село ", Център. Засилен интерес се следи към кварталите " Сухата река ", " Надежда 1 " и " Надежда 2 ", " Люлин 2 ", " Люлин 8 " и " Люлин 9 ".

През първото тримесечие на 2022 година остава най-силно предлагането на жилища. Преобладаващи са монолитните жилища, като максимален дял заемат тези ново строителство в стадий на градеж. Наблюдава се засилено строителство в западната част на столицата, в квартали като " Левски ", " Хаджи Димитър ", " Сухата река ". Жилищата в тези региони се оферират на цени от 1000 до 1500 евро на кв. м съгласно стадия на строителство. Брокерите чакат цените в тези квартали да набъбнат още заради започнатото строителство на нови метростанции от третия лъч на софийското метро в региона.

По данни на организацията най-активно е предлагането в " Малинова котловина " (от 1300-1350 евро/кв. м), Студентски град (от 1350-1400 евро/кв. м), " Кръстова вада " (от 1400-1500 евро/кв. м).

Пловдив

Активността на пазара на недвижими парцели в Пловдив през първото тримесечие на 2022 година отбелязва лек спад, само че като цяло равнищата се резервират като тези от края на миналата 2021 година Във втория по величина град в България вписаните покупко-продажби понижават с 3% по отношение на първото тримесечие на предходната година.

През същия интервал на предходната година регистрираният растеж в покупко-продажбите е достигнал 34%. Най-търсени още веднъж са двустайни жилища, като цените варират сред 80 хиляди и 110 хиляди евро. Цените на тристайните жилища са сред 90 хиляди и 130 хиляди евро. Изключително мощно е търсенето на парцели в центъра и към него, само че предлагането там е доста лимитирано.

Най-активно е предлагането в регионите " Христо Смирненски " (900 – 1400 евро/кв.м), Парк " Отдих и просвета " (950– 1400 евро/кв.м), Кючук Париж, Остромила, където парцелите на шпакловка и замазка се оферират на цени от 800 – 1000 евро/кв.м и от 1110 до 1150 евро/кв.м като приключени.

И в Пловдив се вижда прочут интерес към къщи и имоти за къщи наоколо до покрайнините на града. Предпочитани са селата Труд, Марково, Войводиново, Царацово, Радиново, Белащица и други, като там парцелите (ново строителство) се оферират на цени от 850 до 1140 евро/кв.м.

Ваканционни парцели

При пазара на ваканционни парцели напоследък се вижда позитивна наклонност на от ден на ден български жители, които влагат парите си в жилище в морските или планинските курорти. Отчита се високо търсене на такива парцели за покупка за втори дом.

Сделките в Несебър за първото тримесечие на тази година са над два пъти повече от предходната година – 1438 при 700 за същия интервал на предходната година, като се има поради, че през 2021 година те бяха със 100% повече от тези през 2020 година

В последните години цените на парцелите по българските курорти са относително ниски и това дава опция на хора, които имат не до такава степен огромни спестявания, да могат да ги вложат в жилище.

Към момента по Южното Черноморие междинната цена на апартамент е 45 хиляди евро, като се обрисува гладко повишаване. Сходна е обстановката в планинските курорти, макар че те не са толкоз известни, колкото морските.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР