Все повече методи и лечебни процедури навлизат от източната медицина

...
Все повече методи и лечебни процедури навлизат от източната медицина
Коментари Харесай

Су джок – лечебният самомасаж


Все повече способи и лечебни процедури навлизат от източната медицина в „ западния свят”. Един от тези така наречен различни способи съставлява и су джок масажът , който се счита за едно от огромните открития на ХХ век. Методът е основан по концепция на корейски професор, който се базира на антични медицински практики и знания.

Името на масажа

произлиза от думите су

- в превод длан или ръка и джок

- ходило или крайник. Дланите и стъпалата са богати на рефлексогенни точки или зони. По тях се концентрират нервни окончания, които са свързани с нервни нишки, достигащи до разнообразни органи в тялото. Смята се, че през тялото минават енергийни меридиани, които стартират и свършват в тези точки, разполагащи се по дланите и ходилата.

Характерно за масажа

е, че при асимилиране на методиката упражненията могат да се практикуват от всеки човек, даже той да няма здравно обучение или да е минал профилирани курсове. Дори в някои детски градини в Русия този тип масаж на рефлексогенни зони се практикува.

Упражненията могат да се вършат на всички места – даже и у дома, отпуснати на креслото или дивана, както и на опашката, до момента в който чакаме. Важно е да се знае, че даже и погрешно да се извършват упражненията те няма да навредят, а просто няма да доведат до стремежи резултат - няма противопоказания за осъществяването им.

Методите са елементарно усвоими и могат да се ползват всекидневно.

Смята се, че при пораждане на патогенен развой в някой орган – импулсите, които минават по свързващия ги меридиан с точки по дланите или ходилата се заключват. При напън в рефлексогенните точки се усеща болежка. Но използването на масажните придвижвания в съответните точки подтиква възстановителния развой в съответния орган.

Наличието на по-болезнени зони по дланите или ходилата, даже и при лек напън, оказва помощ за по-лесното разкриване на търсените точки.

Някои практикуващи метода су джок си служат освен с натиска на върха на пръстите, само че също и със семена (например грахови зърна), по-специални камъни, мъниста и други. Един от методите за определяне съществуването на резултати е последователно понижаване на болката при приложението на подобен по мощ напън в съответните точки, които дават отговор за повредения орган.

Свързани публикации.. Акупресурата възвръща вярното протичане на силата в тялото 0 Акупунктура – ползва се за лекуване на редица болести 0 Рефлексен масаж понижава болката в тялото 0

Най-общо разделянето на зоните може да бъде схематизирано по следния метод – точките по палеца дават отговор за региона на шията и главата, тези по показалеца и дребния пръст (кутрето) дават отговор за горните крака, а по междинния и безименния пръст – за долните крака. По дланта и основата на ходилото се разполагат точки, които дават отговор за разнообразни вътрешни органи.

Този различен лековит способ по вида на акупресурата може да бъде потребен при разнообразни хронични положения и болести – главоболие - по мигренозен вид, язва или гастрит, някои болести на дихателната система – бронхит или астма , при световъртеж и даже паник-атаки.

Примери са масажирането на първата фаланга на дребния пръст за понижаване желанието за тютюнопушене и отвод. Друг образец е разтъркването на молив или химикал сред повърхностите на двете длани, което води до стимулиране на разнообразни точки, надлежно органи и работи ободряващо.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР