Все повече хотелиери в страната слагат край на дейността си,

...
Все повече хотелиери в страната слагат край на дейността си,
Коментари Харесай

Масово разпродават хотели у нас заради ковид кризата и високите разходи

Все повече хотелиери в страната поставят завършек на активността си, затварят и афишират обектите си за обмен. Сред главните аргументи да приключат бизнеса, от сектора показват коронавирус рецесията и непостижимите разноски, измежду тях и високите сметки за ток.

През 2021 година близо 80% от местата в хотелите в Пловдив не са били употребявани. И с цел да не натрупат нови загуби, доста хотелиери затвориха бизнеса си. Така, единствено за година, 28 места за настаняване в Пловдив са оповестени за продажба, множеството от тях са в централната градска част.

Тенденцията е да се усилва броят на хотелите, които се продават, за сметка на тези, които ще бъдат вероятно закупени. Един хотел е една голяма инвестиция, Вие виждате последните месеци какво става. Това галопиране на еленергията и природния газ, над 300% към този момент пораства, което обрича доста хора на банкрут. Ситуацията стартира да ескалира. Положението е фактически пагубно, сподели Еньо Енев, ръководител на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в Пловдив.

Повечето хотели се продават посредством организации за недвижими парцели. Според брокерите ползата към тях е най-малък и това принуждава притежателите да смъкват цените.

В обявите за продажби откриваме и този хотел в самия център на Пловдив, чийто притежател беше починалият към този момент Кирил Рашков или по-известен като Цар Киро. Дълги години фамилията му ползваше постройката като собствен дом. Сега тя се продава с част от обзавеждането.

В София се оферират близо 50 хотела. В региона на Варна други 40 обекта също търсят нови притежатели. Въпреки, че и в морската столица рядко се стига до действителни покупко-продажби, интерес към хотелите там има, най – към този момент поради положителното им местонахождение.

Около вилните зони на Варна или да кажем Златни пясъци и периферията, има интерес от клиенти, които от вътрешността на страната идват към Варна, с цел да влагат или към момента търсят информацията, с цел да създадат крачката си, тъй че растежа на тези запитвания е в действителност голям, сподели Петко Иванов – брокер.

Заради рецесията в хотелиерския отрасъл, част от вложителите не крият, че в случай че закупят парцела, биха сменили неговото предопределение. Така някои от хотелите, могат да се трансфорат в приюти или първокласни жилищни здания.

Репортер: Деница Торньова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР