Все повече хора у нас се решават да потърсят помощ

...
Все повече хора у нас се решават да потърсят помощ
Коментари Харесай

Разкриват едва 3,8% от случаите на домашно насилие у нас

Все повече хора у нас се вземат решение да потърсят помощ при случаи на домашно принуждение, разясниха за Българска телеграфна агенция психолозите проф. Маргарита Бакрачева от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и Катя Кръстанова, клиничен психолог и психотерапевт във фондация „ Асоциация Анимус “.

В последните дни тематиката за насилието провокира сериозна социална реакция, в доста градове на страната се организираха митинги в поддръжка на потърпевшото 18-годишно момиче от Стара Загора, а в Народното събрание бяха импортирани нови оферти за промени в Наказателния кодекс и в Закона за отбрана от домашното принуждение, които ще бъдат разисквани на изключително съвещание в понеделник.

За първото шестмесечие на 2023 година в Министерството на вътрешните работи са получени 1950 заповеди за отбрана от домашно принуждение. От тях 647 са заповедите за непрекъсната отбрана, а 1303 - за незабавна отбрана, сочат систематизираните данни, които събира и обработва Главна дирекция „ Национална полиция “. С 40% са се нараснали формираните досъдебни производства за закононарушения, осъществени в изискванията на домашно принуждение. За първото шестмесечие на годината те са 596, по отношение на 426 за същия интервал на предходната година. Според данните на Министерство на вътрешните работи единствено през юни т.г. са разкрити 35 случая на домашно принуждение. Нивото на разкриваемост е 3,8%.

Статистиката демонстрира растеж на случаите на домашно принуждение по време на коронавирус пандемията, а и след отпадането на ограниченията тази наклонност се резервира, означи проф. Маргарита Бакрачева. Според нея чувството, че живеем в несигурна среда и не се постановат санкции за такива прояви, че хората няма да оказват помощ от боязън да не пострадат, има неподходящ резултат, защото покачва толерантността към принуждение.

В България хората от ден на ден имат културата да търсят помощ, когато са станали жертва на домашно принуждение, само че главният проблем е неналичието на религия в институциите, счита и психотерапевтът Катя Кръстанова. Тя също уточни, че след пандемията има нарастване на случаите на домашно принуждение у нас. За 2022 година имахме 2764 клиенти потърсили помощ от услуги, ръководени от Фондация „ Асоциация Анимус “, като на националната телефонна линия 0800 1 8676 има най-вече позвънявания – 2300, уточни тя и направи съпоставяне с 2019 година – тогава на горещата телефонна линия са се обадили 1713 души.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР