Все повече българи, чиито екскурзии и почивки бяха провалени заради

...
Все повече българи, чиито екскурзии и почивки бяха провалени заради
Коментари Харесай

Вълна от съдебни дела заради провалени почивки

Все повече българи, чиито екскурзии и почивки бяха провалени поради Ковид-19 предходната година, губят самообладание и завеждат каузи против организации, които не са им върнали парите на неизползваните услуги. Проблемът е, че туроператорите, които също са жертви на пандемията, довела до забрани и ограничавания на пътуванията по целия свят, нямат задоволително средства, с цел да компенсират клиентите си. А обещаните от страната дотации се бавят.

" Положението е неудържимо и започнаха да ни съдят. Нямаме ликвидност да върнем напълно парите на клиентите си поради забавянето в изплащането на помощите от страна на Министерството на туризма. Вече 3 месеца сегашният екип на Стела Балтова и зам.-министър Даниела Стоева не могат да се провеждат и да провиснал държавните дотации ”, изяснява Павлина Илиева, ръководител на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници “Обединение Бъдеще за туризма ” (ОБТ), пред профилирания уебсайт TravelNews.

Хората, чиито проекти за пътувания бяха провалени през 2020 година, получиха две опция да избират - да вземат ваучери за по-късни дати или да изчакат неколкомесечната пролонгация, дадена от страната на туроператорите поради локдауните, и да си изискат назад платените пари. Много клиенти избраха втория вид, само че поради проблемите, които коронавирусът продължава да основава, туристическите организации не могат да върнат всички предплатени и поискани суми - просто нямат задоволително доходи.

" Част от компаниите обезщетиха клиентите с ваучери, като доста от тях към този момент са и употребявани. Но някои консуматори държат на възобновяване на парите. Средствата обаче не могат да бъдат върнати поради неналичието на ликвидност в туроператорите. Една част въпреки всичко възстановихме от предните помощи, отпуснати от страната, само че към момента не сме покрили изцяло отговорностите си ", споделя Павлина Илиева.

Но фона на всички тези несгоди Министерството на туризма разгласи, че туроператорите ще бъдат подкрепени с нови 16.491 млн. лв., само че изплащането ще стартира чак след 13 септември 2021 година Причината - било належащо време, с цел да бъдат прегледани и утвърдени подадените от компаниите заявки. Всъщност за поръчките не са доста - единствено 120 са, като срокът за кандидатстване беше до 20 юли, т.е. от този момент е минал цялостен месец.

В напътствията на ведомството при оповестяването на този транш от държавната поддръжка написа, че срокът за обработка на документите е 20 дни, а още 10 дни се дават за възможни въпроси и отговори. Точно по тази причина туроператорите се надяваха да получат парите доникъде на август. Сега те недоумяват по какви аргументи в МТ не съблюдават личния си график и за какво отсрочват изплащането на дотациите, написа " Сега ".

Туроператорите означават втори неприятен летен сезон за пътуванията на българите в чужбина. Пожарите, горещините, PCR тестванията и покачването на инфектираните с делта разновидността в Гърция и Турция са отказали доста хора да почиват в прилежащите ни страни, обобщава TravelNews след направена анкета измежду фирмите. Допълнително предизвестието на Министерството на здравеопазването да не се пътува до двете страни докара до отводи и неуспех на стратегиите. Записванията за Тунис са вървели доста добре напролет и началото на лятото, само че след това страната влезе в алената зона. Същият е казусът с Испания.

Ребека Борисова, " Сега "
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР