Все по-труден става пътят на болните от коронавирус до лечебните

...
Все по-труден става пътят на болните от коронавирус до лечебните
Коментари Харесай

Covid леглата в област Благоевград са на изчерпване

Все по-труден става пътят на болните от ковид до лечебните заведения. Сметката между  скоростта на болестта и опциите за здравна грижа  към този момент не излиза.
Налага  се здравните управляващи и управленията на лечебните заведения да  взимат и непопулярни ограничения. Единият от образците е в Благоевград , където и двете отделения по неврология - в държавната и частната лечебни заведения се трансфораха в Covid отделения , а пациентите с неврологични заболявания  се пренасочваха към Сандански.

Добрата вест е, че от през днешния ден едното поделение се връща към естествен банкет, неприятната е,че Covid леглата в цялата област са на привършване, а медиците  от дълго време прегряха. Тревожна прогноза дават и от лабораторията на държавната болница, където над 80 % от изследваните са  заболели.

Недоволството от трансформацията на неврологичните отделения в Благоевград в Covid  се ускори в края на предходната седмица и това беше един от поводите  кметът на регионалния център Илко Стоянов да насочи директни  рецензии до Регионалната здравна ревизия. На конференция той заяви, че е изпратил писмо до здравния министър с молба за преосмисляне на  това решение. Според здравните власти  медицинските причини и механизмите за ръководство на рецесията не са в пълномощия на кметовете. Въпреки тежката обстановка шефът на здравната ревизия доктор Калоян Калоянов разпореди от през днешния ден едната неврология да проработи като такава.

Ситуацията с разпространяването на коронавируса  обаче става все по- мъчно овладяема, а тежко болните – от ден на ден. Само за последните два почивни дни позитивните случаи  са близо 400.

Още не сме достигнали пика на най- тежката до момента вълна  на разпространяване на Covid-19, счита и завеждащият  на клиничната лаборатория в регионалната болница в Благоевград доктор Цветанка Иванова-Даскалова .  Повечето хора, които се изследват тук, към този момент са заболели. Не всички проби са положгителни за ковид. Задава се и грипна вълна.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР