Все по-ожесточеният спор между висшите руски генерали и Евгений Пригожин,

...
Все по-ожесточеният спор между висшите руски генерали и Евгений Пригожин,
Коментари Харесай

Politico: Военачалниците на Русия се хващат за гушите

Все по-ожесточеният спор сред висшите съветски генерали и Евгений Пригожин, създател на наемническата група " Вагнер ", наподобява стига до развръзка, откакто шефът на паравоенната формация упрекна Министерството на защитата на страната в " изменничество ", защото съзнателно не дава муниции на бойците му в Украйна.

Нахлуването на Русия в Украйна разреши да се повдигнат откровени авантюристи като Пригожин, който взима доста от новобранците си от пандизите, и чеченския пълководец Рамзан Кадиров, разкривайки съперничеството сред съветските командири, което в последна сметка може да съставлява опасност за Кремъл. Група " Вагнер " води траялата месеци наред офанзива на град Бахмут, където силите ѝ получиха печална популярност поради самоубийствените офанзиви, които съгласно украинците водят до извънредно тежки съветски загуби.

Министерството на защитата на Москва осъди като " безусловно погрешно " изказванието на Пригожин, че задържа муниции от бойците му.

" Всички поръчки за муниции за щурмовите елементи се извършват в най-кратки периоди ", съобщи той. Като похвали " смелостта " на съветските " доброволци " в Украйна, то жигосах напъните за втълпяване на разделяне, които са " контрапродуктивни и които играят само в интерес на врага ".

В седемминутно аудиосъобщение, оповестено в интернет в понеделник, Пригожин порица висшия боен състав на Русия, като съобщи, че от него се е изисквало " да се извини и да се подчини " в напъните си да обезпечи доставки за хората си. " Не съм в положение да разреша този проблем макар всичките си връзки и контакти ", гневи се той. Той упрекна за дефицита на муниции хората, които " ядат закуска, обяд и вечеря от златни чинии ".

" Това може да бъде приравнено към държавна измяна ", сподели той. Той добави, че вследствие на това неговите бойци " всеобщо умират ".

Миналата седмица Пригожин направи сходно изказване за " апетит за муниции " и разгласява видеоклип с купчина трупове, с цел да подчертае тезата си за дефицит на муниции. Той също по този начин разкритикува съветските генерали, че не са съумели да пресечен украинските снабдителни линии, което е затруднило завладяването на Бахмут в Донецк от неговите хора, като се оплака, че в този момент евентуално ще са нужни месеци за завладяването на града поради " чудовищната администрация " на Москва.

Групата " Вагнер " на Пригожин твърди, че нейните бойци не са получавали заслуженото самопризнание. Миналия месец той имаше гневен спор с съветските генерали за това кой е виновен за завладяването на украинския солодобивен град Соледар - неговите хора или постоянните съветски войски.

Стремежът му да бъде в центъра на вниманието и непрекъснатите му обвинявания към висшите съветски командири за неприятно ръководство на войната способстваха за възхода на личностната политика, която раздробява съветските военни старания, а висшите генерали наподобява са изтощени от това, като се притесняват, че Пригожин пречи на напъните им да подобрят координацията на силите на бойното поле.

По-рано този месец съветските военно-политически блогъри получиха указания от военачалник Валерий Герасимов, някогашен шеф на Генералния щаб, а в този момент общокомандващ на Русия в Украйна, да понижат отразяването на „ Вагнер “.

На Пригожин също по този начин беше неразрешено да вербува повече бойци от съветските затвори и все по-често се приказва, че групата " Вагнер " в Украйна ще бъде сложена под командването на Националната армия и ще бъде преместена надалеч от Министерството на защитата, което всъщност е намаление в служба.

Според анализатора Татяна Становая, създател на R.Politik, напъните на висшето управление да в профил групата " Вагнер " на Пригожин наподобява се усилват. Тя твърди, че Пригожин е станал политически уязвим, а звездата му угасва с неотдавнашните разбърквания по върховете на съветската войска. Тя отбелязва, че прехвърлянето на Герасимов в Украйна е " фрапантно понижило автономността на „ Вагнер “ и съществено е трансформирало връзките на Пригожин с държавните организации ". Тя счита, че публикуването в понеделник на аудиоизявление, в което Министерството на защитата се упреква в изменничество, е " акт на обезсърчение " и " опит да се доближи до Путин посредством гласност ".

Не е ясно обаче по какъв начин ще реагира съветският президент.

" Тези различия евентуално го вбесяват ", споделя Становая.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР