Все по-нарастващото отчуждение между хората в ерата на технологичния напредък

...
Все по-нарастващото отчуждение между хората в ерата на технологичния напредък
Коментари Харесай

Десет знака, че сте емпат

Все по-нарастващото отчуждение сред хората в ерата на софтуерния прогрес и виртуалните благоприятни условия за връзка, провокира и копнежът към по-задълбочено другарство, шерване и предпочитание за схващане. Нараства и ползата към хората, за които умеенето и разбирането на душевния свят и психологичното положение на близките, е най-естественото нещо на света.

Случвало ли ви се е да влезете в стая и да усетите вълна от отрицателна сила да се излива към вас?

Случвало ли ви се е да разговаряте с чужд и да усетите, без индивидът очевидно да го демонстрира, че е извънредно печален или унищожен?

Случвало ли ви се е толкоз да се разчувствате от нещо красиво, че да започнете да плачете?

Ако някое от тези неща се отнася за вас, допустимо е да сте емпат – мощно сензитивна персона, която има нараснало осъзнаване за фините дразнения към себе си.

КАКВО Е ЕМПАТ?

Способността за състрадание е в друга степен развита във всеки един от нас. Да съчувстваш значи да разбираш страданията и проблемите, през които минават близките, да оказваш помощ и поддръжка при потребност, като за това не е нужно да преминаваш прочувствено през прекарванията на другия.

Емпатията е едно по-висше положение – това е, когато умееш автоматизирано да се поставиш на мястото на другия човек, да „ влезеш в кожата “ му и да изпиташ всичко, което изпитва и той сега. Емпатията е способността да се виждат и схващат хората, умеенето да се настройваш на вълната на индивида, с който общуваш, непринудено или недоброволно.

ДЕСЕТ ПРИЗНАКА, ЧЕ съдебна техническа експертиза ЕМПАТ:

Чувствителен сте към ярки светлини и мощни миризми. Емпатите са толкоз чувствителни към тласъците от околната среда, че постоянно дразненията върху някое от петте им сетива, води до неприятни чувства, защото не са в положение да преработват информацията, която постъпва към мозъка им, по този начин, както това вършат останалите хора. Това се дължи на способността им да виждат всичко, в цялата му цялост и не съумяват да филтрират тласъците от околната среда. Възможно е даже да им прилошее, до момента в който пазарят в огромна хранителна верига, заради съществуването на прекомерно многото артикули и другите ярки цветове по опаковките, които нормално целят да привлекат вниманието на пазаруващите. Този трик работи назад при емпатите.

Мразите места, на които хората се тълпят, като търговски центрове, гари или просто прекомерно доста хора в една стая. Емпатите са хора, които усещат психологичното положение на близките и когато се намират на едно и също място с доста хора, се случва по този начин, че стартират да усещат страстите на всички хора, към тях. Това е извънредно натоварващо, защото един единствен човек, не е в положение да понесе разнообразните и постоянно спорни усеща на огромно количество хора.

Можете да кажете по какъв начин се усеща различен човек, макар че той ви убеждава в нещо друго. Трудно е да излъжеш емпат. Дори и индивидът, с който беседва да се пробва да прикрие душевното си положение, едва ли ще успее, тъй като емпатът усеща тъкмо това, което и той. И даже и да твърди противоположното, елементарно ще бъде оголен. Вече от емпатът зависи дали ще избра да „ разобличи “ тази замяна на действителността или ще избере да почете желанието на другия да разиграва сценката си.

Ако види някой, който претърпява паника, болежка, страдалчество, автоматизирано стартира да се усеща също толкоз зле, колкото и той. За емпатите постоянно даже не е нужно да беседват с другия човек, с цел да схванат, че се усеща зле. Те чудесно могат да разчетат това по позата на тялото му или лицевото му изражение. Обикновено вършат каквото е допустимо по силите си, с цел да оказват помощ на другия да излезе от неприятното си положение, тъй като по този метод оказват помощ и на себе си – не желаят да усещат отрицателните усеща на близките, а постоянно са „ заставени “ от мощната си сензитивност.

Вие самите, а и близките ви считат за мощно сензитивен човек. Емпатите са изцяло наясно със своята сензитивност, само че постоянно се заблуждават, че и близките са като тях. Това, несъмнено, не е по този начин, и постоянно води до удивление и отчаяние у тях. Околните също са наясно със качествата им, защото те не могат за дълго да останат скрити, а и тъкмо тъй като те доста се отличават от останалите хора. Хората ценят тази им дарба, от време на време волно или несъзнателно се възползват от нея, с цел да разрешат персоналните си терзания, само че е допустимо и присмехулно отношение и саркастични мнения, като „ той/тя е прекомерно прочувствен “, което нормално значи, че е некадърен да се владее.

Емпатите обожават природата и животните. Изпитват мощна потребност да прекарват време на открити, свободни и спокойни места, с цел да могат да обезвреждат отрицателните страсти, които натрупват от близките. Емпатите „ събират “ прекалено много от близките, нормално отрицателното, и заради това имат мощна потребност да прекарват време измежду спокойствието и хубостта на природата, с цел да могат да освободят тази негативна сила в безкрая на Вселената. Общуването с животни също им оказва помощ за това, защото невинността и радостната жизнеспособност на животните балансира душевното им положение.

Музиката, която слушат емпатите е в необятна гама от музикални жанрове. Музикалните им желания са повлияни от разнообразни прочувствени положения. Текстовете на песните имат доста мощно влияние върху тях. Тъй като прочувственият им свят е доста по-богат от този на близките, заради способността да усещат страстите на всевъзможен вид хора, те обичат да слушат разнообразна музика, с разнообразни прочувствени нюанси и изразни средства. Така че и музикалният им усет е много по-богат от този на близките.

За тях е отвратително да гледат принуждение, свирепост и нещастия по малкия екран. Сцените, които се демонстрират по малкия екран, за да впечатлят аудиторията, постоянно се оказват непоносими за емпатите. Най-лошото при емпатите е, че те са в положение да усещат по едно и също време прочувственото положение и на жертвата, и на насилника, което прави още по-невъзможно разбирането за какво тези неща се случват в света.

Постоянна отмалялост. Емпатите са склонни да се усещат претрупани от тълпи или мощни шумове. Склонни са и постоянно да се усещат изцяло изцедени и изчерпани до краен лимит. Често губят сила, поради хората, които се възползват от уменията им и заради обстоятелството, че поемат прекалено много страсти от близките. Ако елементарния човек е лимитирал чувствителността си единствено до кръга на най-близките си, емпатите са чувствителни към всички хора към себе си. Това ги уморява извънредно доста. Не са малко и тези, които ги употребяват за „ кошче за душевни боклуци “, което ги товари ненужно още повече. Това е повода емпатите постоянно да имат потребност да остават сами и да не бъдат обезпокоявани, което може да наподобява като необичайно държание за членовете на фамилията им.

Емпатите са чудесни слушатели: емпатите не приказват за себе си, с изключение на при положение, когато в действителност усещат, че могат да се доверят на някой. Те обичат да схващат близките и в действителност ги е грижа за тях. Невъзможно е да се развие такава дарба, в случай че не се интересуваш същински от хората и душевния им свят. Емпатите слушат, пробват се да схващат, отразяват възприятията на близките и постоянно се стараят да оказват помощ, с цел да облекчат страданията на другите. Често вършат това, без да осъзнават, че не постоянно е във опциите им. Рядко приказват за себе си, освен тъй като считат, че проблемите на другите постоянно са по-големи от техните лични, само че и тъй като познавайки хората, знаят, че не е добра концепция да се доверяват на всеки.

И за край: Способността да усещаш и разбираш възприятията и мислите на близките е заложба, която обаче елементарно може да се трансформира в проклинание. Тъй като емпатите са в положение да схващат индивида с който са в другарство, те би трябвало да бъдат извънредно деликатни във връзка с това с какви хора избират да поддържат връзка. Ако можеш да разбираш всеки, това значи както най-хубавите, по този начин и най-лошите. Емпатите могат схванат душевното положение и на най-лошия човек и да намерят съображение и опрощение за постъпките му. Те най-добре схващат сентенцията, че в случай че можеш да влезеш в обувките на човек и да извървиш пътя, който той е трябвало да извърви, в никакъв случай няма да ти хрумне да го осъждаш за постъпките му. Но това значи, че емпатите са способни да оправдаят и одобряват даже най-грозните и неприемливи дейности на близките и да проявят схващане към тях. С което им дават право на битие и утвърждение.

Когато си развил способността да усещаш възприятията на оклните и те да се трансформират в твои усеща, може да значи и загуба на прочувствената характерност, защото твоите лични усеща стартират да се заменят от тези на близките и не можеш към този момент да си сигурен, че това което чувстваш идва от теб самия, а не от някой различен.

В случай, че сте емпат, внимавайте на какви хора емпатирате, тъй като още Ницше е предизвестил: „ Когато погледнеш в бездната и бездната поглежда в теб “.

Изображения: Henrietta Harris

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР