Все по-често срещаме рецепти, приготвени с така полезната елда, или

...
Все по-често срещаме рецепти, приготвени с така полезната елда, или
Коментари Харесай

Съвети при приготвяне на елда

Все по-често срещаме предписания, приготвени с по този начин потребната елда, или така наречен гречка. Тук в стегнат жанр, малко, тъкмо и ясно, ще ви показва някои съществени моменти в приготвянето на елда в кулинарията.

Ако ястието е предопределено за бебешка храна, не добавяйте сол, а когато е за възрастни се прибавя сол на усет във водата, в която ще ври. Ако харесвате по-разварена елда, сипете я в по-хладка вода, не чакайте да заври.

Преди да пристъпите към варене на елдата я измийте доста добре с хладка течаща вода в продължение на няколко минути. Това ще помогне да премахнете землистия усет и леката мъка от семената.

След като отцедите и подсушите добре, запечете за 3-4 минути в изсъхнал тиган или във фурната на умерена температура. Бъркайте непрестанно, с цел да не прегори. Оставете да изстине.

В дребна тенджерка, по опция с дебело дъно, сложете да заври вода. Тя би трябвало да е в съответствие с елдата 2.5:1 или най-много 3:1, в случай че желаете да бъде по-разварена. Изсипете семената елда и похлупете компактно, с цел да се задуши на парата. Тъй като елдата се сготвя не толкоз от водата, а от парата, не вдигайте капака до края на приготвянето й, с цел да не прекъсвате и пречите на този развой.

 елда с масло

Оставете да ври на мощен огън 3-5 мин., по-късно намалете котлона на междинна степен и варете още 5-7 мин., след което го намалете на минимална степен и изчакайте още 2-3 мин.

Отстранете от огъня, като оставите под похлупак, с цел да продължи процеса на задушаване. Покрийте с дебела хавлия още 10-15 мин. Вече можете да махнете капака. По предпочитание прибавете бучка масло и разбъркайте.

Така приготвената елда е идеална за прибавяне в разнообразни ястия, супи, салата, десерти, съществени ястия. Можете да я смесвате с извара, сирене, плодове и др.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР