Все още няма данни за обявяване на грипна ваканция, казаха

...
Все още няма данни за обявяване на грипна ваканция, казаха
Коментари Харесай

Ще има ли онлайн обучение по време на грипна ваканция?


Все още няма данни за оповестяване на грипна почивка, споделиха през днешния ден от здравното министерство. РЗИ- тата по места обаче всекидневно следят обстановката. Служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов увери, че в случай че това се случи възпитаници, родители и учители ще бъдат известени навреме по какъв начин ще се провежда образователния развой. И тук настъпи несъгласие в мнението на шефовете. Едни упорстват по време на грипната почивка да няма онлайн образование. Други в противен случай, желаят искат онлайн образованието да стартира още преди пика.

В столичното 119-то учебно заведение процентът на отсъстващите възпитаници към този момент е 20. Ако той доближи 30, ще би трябвало да се разгласи грипна почивка. Такава почивка не е обявявана от 2020-та година, преди Ковид рецесията.

" Регионалните здравни инспекции би трябвало да наблюдават прецизно по общини какъв е процентът на отсъстващите възпитаници. Практиката преди пандемията беше при постигане на 30% -тен предел се афишира по региони, по общини грипна почивка, по предложение на общината до министъра на образованието и той издава заповед за неучебни дни в съответните образователни заведения ", изясни пред Българска национална телевизия Диян Стаматов, шеф на 119-то СУ.

Служебният министър на образованието сподели, че здравното министерство е това, което би трябвало да ги сезира за грипна почивка. Когато това се случи, всички ще бъдат известени по какъв начин ще се провежда образователният развой. Министърът обаче не обясни ще има ли онлайн образование по време на възможна грипна почивка.

" С оглед на това в коя община или област ограниченията постановат едно или друго деяние, да се реши коя от формите ще се избере, с цел да се провежда дейно образователния развой ", сподели Сашо Пенов, длъжностен министър на образованието и науката.

Столични шефове са срещу по време на " грипната почивка " да се учи онлайн.

" Защото няма да има кой да преподава, както и няма да има възпитаници, които да слушат, защото ще бъдат в положение на болест. Грипът е заболяване, не е както при Ковид да се изолираме, тъй като не би трябвало да се разпростанява вируса, а би трябвало да се прекара ", сподели Стаматов.

Във варнеското приблизително учебно заведение " Св. Климент Охридски " към 10% от децата са заболели. Тук обаче нямат нищо срещу онлайн образованието.

" Ако се наложи, още от на следващия ден можем без никакъв проблем да излезем в образование от разстояние ", сподели Петко Петков, шеф на СУ " Св. Климент Охридски ".

Директорът даже има рекомендация към здравния и към просветния министър - грипната почивка да не се афишира чак, когато пристигна пика на грипа. А в случай че е допустимо да се излезе по-рано в онлайн образование, с цел да се предотврати разпространяването на вируса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР