Както знаете новата Директива за енергийните характертики на сградите (ДЕХС)

...
Както знаете новата Директива за енергийните характертики на сградите (ДЕХС)
Коментари Харесай

Брюксел дава приоритет за саниране първо на сградите с най-лоши енергийни показатели

" Както знаете новата Директива за енергийните характертики на постройките (ДЕХС) бе призната от Съвета на Европейски Съюз. Форумът има за цел да отвори необятна полемика с присъединяване на всички заинтригувани страни за използването на европейската сградна политика на национално равнище ". Това сподели ръководителят на Българска асоциация за изолации в строителството инж. Йордан Николов по време на конференция на тематика " Обновената инструкция за енергийни характерности на постройките - благоприятни условия и провокации ". Конференцията се организира в границите на проект EPBD.wise. В нея присъединяване взе Силвия Резеши от Главна дирекция " Енергетика " в Европейската комисия.

" Благодаря за поканата на това събитие, защото то е доста своенвременно предвид на това, че Директивата бе призната дефинитивно ", сподели при започване на презентацията си Силвия Резеши.

По думите ѝ сградният фонд в Европейски Съюз съставлява 24 милиарда м2 повърхност и към 74% е жилищна. Около 186 милиона жилищни единици се населяват непрекъснато. " Годишно единствено 11% от съществуващите здания се подлагат на някакво ново на възобновяване. Средният годишен % на енергийно възобновяване е към 1% ", сподели тя. От презентацията ѝ стана ясно, че 85% от съществуващите здания в Европейски Съюз са издигнати преди 2000 година. " Освен това 75% от постройките не са енергийно ефикасни. Още по-лошото е, че 85% ще бъдат енергийно неефективни през 2050 година. А сградният фонд е един от най-големите консуматори на сила в Европейски Съюз, виновен за повече от една трета от обвързваните с силата излъчвания на Европейски Съюз ", посочи специалистът.

Силвия Резеши посочи, че ДЕХС е разграничена на четири съществени стълба: саниране, декарбонизация, поддържащи ограничения, рационализация и систематична интеграция. Тя изясни, че новите минимални стандарти за енергийните характерности на постройките заложени в директивата плануват ускорение на темповете за саниране при постройките с най-лоши характерности, а крайният период за транспонирането й в законодателството ни е 29 май 2026 година

" Разпоредбите, които провокираха най-вече полемики, са свързани със съществуващи здания и в частност член 9, който съдържа разпореждания за минимални стандарти за енергийни характерности на нежилищни здания, както и наредбите за установяване на крива на междинното ползване на първична сила ", сподели специалистът. " По отношение на нежилищния фонд преразгледаните правила изиксват последователното му възстановяване посредством минимално стандарти за енергийни характерности, което ще докара до саниране на 16% от постройките с най-лоши характерности до 2030 година и на 26% до 2033г. ", изясни Резеши.

От нея стана ясно, че тези два прага се пресмятат от всяка страна членка, която дефинира оптималния предел за енергийна успеваемост, тъй че 16% от националния жилищен фонд би трябвало да е над този предел до 2030г, и надлежно 26% д0 2033г.

Що се отнася до жилищните здания, съгласно Силвия Резеши, всяка страна би трябвало да изготви Национална крива за последователното саниране на жилищния сграден фонд в съотвестствие с Национална пътна карта и цели за 2030 година, 2040 година, 2050 година " Идеята е че тази крива се показва в понижение на междинното ползване на първична сила изразено в киловат час на кв. метър на година на целия жилищен фонд и на тази база се дефинира броя жилищни здания, които би трябвало да се санират годишни ", изясни тя. Резеши означи, че страните би трябвало да подсигуряват, че минимум 55% от междинното понижение на ползване на първична сила би трябвало да се реализира посредством саниране на 43%-те % здания с най-лоши характерности, като концепцията е да се даде приоритет на постройките с най-лоши енергийни характерности.

Експертът от ЕК засегна и тематиката за постройките с нулеви излъчвания и уточни, че това е надграждане на съществуващия стандарт на здания с близо до нулево енергийно ползване. " Той визира всички нови здания издигнати от 2030 година Потреблението на сила на тези здания би трябвало да дава отговор на оптимален предел избран от страните членки ", сподели Резеши и уточни, че новите цели са от здания с близо до нулево енергийно ползване да строим към този момент здания с нулеви излъчвания. Сградите с нулеви излъчвания стават равнището, което би трябвало да бъде достигнато посредством надълбоко възобновяване от 2030 година и Визията за сградния фонд през 2050 година.

" Затова е нужна актуализация на климатичните зони, тласъци за енергийни източници на място, дейно централно отопление и енергийни общности. Предвижда се от 2030 година да се пресмята капацитета за световно стопляне през целия витален цикъл на новите здания, а от 2027 година за огромните здания. " Държавите -членки би трябвало да отстранен дотациите за котли на изкопаеми горива ", сподели специалистът от Европейска комисия.

Резеши изтъкна и няколко неща, които е значимо да се знаят за ДЕХС, а точно, че документът не вменява отговорности за саниране на притежателите на жилищата, концентрира се върху постройките с най-лоши индикатори и не постанова дата за преустановяването на нови котли с изкопаеми горива, само че страните членки би трябвало да отстранен дотациите за котли на изкопаеми горива до 2040 година

Други значими разпоредни по директивата са свързани с създаването на национални проекти за саниране на здания по пример и които ще са част от цикъла на интегрирани национални проекти в региона на енергетиката и климата.

Надграждат се и наредбите за устойчива подвижност във връзка с авансово окабеляване и инфраструктура за полагане на кабели за зарядни точки в нови здания и при главен ремонт, условия за брой зарядни точки в нови здания и в огромни съществуващи нежилищни здания, какти и унищожаване на регулаторните спънки за инсталирането на зарядни точки; обезпечаването на паркоместа за колела.

По отношение на документите за енергийни характерности на постройките, задачата на подсилените ограничения е да създадат тези документи по ясни и надежджни за крайния консуматор и финансовите институции. Въвеждат се стандарти от А до G (сгради с най-лоши показатели).

Държавите членки би трябвало да основат база данни за енергийните характерности на постройките и един път годишно да трансферират данните към Обсерваторията на сградния фонд на Европейски Съюз. Те би трябвало да подсигуряват, че притежателите, наемателите и шефовете на здания могат да имат директен и безвъзмезден достъп до данните за техните сградни съоръжения.

" Последно само че не и по значимост са измененията касаещи финансиране, обслужване на едно гише и подкрепяща рамка. Ясно обвързване на ДЧ е да дават подобаващи ограничения за финансиране и поддръжка и да подтикват частни вложения в съотвестствие с проектите за възобновяване на здания и задачите за 2050г., както и да финансират ограничения за предложение на по-висока поддръжка за уязвимите семейства и главно саниране ", приключи презентацията си Силвия Резеши.

Участие в събитието взеха и представители на държавните институции и на Центъра за енергийна успеваемост " ЕнЕфект ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР