Все още не можем да направим българското здравеопазване еднакво достъпно

...
Все още не можем да направим българското здравеопазване еднакво достъпно
Коментари Харесай

Йотова: Децата нямат еднакъв достъп до здравеопазване в страната

Все още не можем да създадем българското опазване на здравето еднообразно налично за всички деца в страната. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова по време на откриването на кръгла маса „ С отговорност към здравето на българските деца “, проведена от Българския червен кръст.

Тя регистрира, че достъпът до педиатри в страната ни не е еднакъв, и уточни, че най-бързо обезлюдяващият регион в Европейски Съюз е Смолянският район. Общата оценка за грижата към децата на страната и институциите за 2022 година е 3,33, сподели още тя, цитирайки данните от Бележника, направен от Националната мрежа за децата. В разбиването на тази цифра по разнообразни профили се оказва, че през 2023 година има спад в грижите за детското опазване на здравето и показателят за тях е 2,98, което е най-ниско за последните 10 години, сподели още Йотова, представена от Българска телеграфна агенция.

Националната детска болница би трябвало да се реализира, уточни вицепрезидентката и добави, че самодейността „ Българската Коледа “ е невероятна концепция, потвърдила своята жизнеспособност през годините, само че тя не може да замести страната в здравната политика.

Друг основен проблем по думите ѝ е епидемията от приложимост на алкохол, тютюневи произведения, опиати, синтетични препарати. Йотова цитира данни, съгласно които 80% от учениците са опитвали алкохол, а 30% са опитвали синтетични опиати.

На собствен ред зам.-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски анонсира концепцията да се основат уроци по здравна просвета в учебните заведения. Предвижда се според от възрастта детето да получава умения и познания по какъв начин да се защищава от вредящи на здравето опасности като тютюнопушене, наркотични субстанции, неприятни човешки взаимоотношения, принуждение и други, добави Околийски. По думите му се чака това да се случи тази година, като предстоят диалози с МОН и Министерството на труда и обществената политика по кое време да са часовете по здравна просвета.

Най-голямото нарастване на средствата за опазване на здравето е в посока профилактика на болесттите и промоция на здраве, сподели още той. Важно е освен при деца и подрастващи, само че и при родители и хора в репродуктивна възраст да се правят профилактични прегледи.

Доц. Околийски осведоми, че Министерство на здравеопазването е възстановило програмата за възстановяване на майчиното и детско здраве, както и тактиката за детско и юношеско здраве и педиатрична грижа. По думите му Здравното министерство субсидира всички лечебни заведения, намиращи се на труднодостъпни места в България. „ Търсим решения за обезпечаване на здравна помощ там, където е нужно “, добави той.

За да се реализира всичко това, би трябвало единогласие сред институциите, в това число и с Народното събрание, добави заместник-министърът на опазването на здравето.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР