Все към отвъдното летиш, душа самотнице, а при мене пътя си

...
Все към отвъдното летиш, душа самотнице,
а при мене пътя си
Коментари Харесай

Галерия Le Papillon представя най-новите живописни платна на Иван Обретенов

" Все към отвъдното летиш, душа самотнице,

а при мене пътя си не спираш.

Скърбиш или се радваш, моя светла двойнице?

Радваш се или умираш?

Уморена от безкрайните хармани,

сега стоиш, облегната на вързоп от злато.

На себе си дала прошка и на мене, сънуваш постепенно свършилото лято… "

Иван Обретенов
От 6-ти до 31-ви октомври 2022 година Арт Галерия Le Papillon на драго сърце показва най-новите живописни платна на Иван Обретенов в независима галерия от нереална поезия. Разпознаваемите за създателя, пастелни композиции с внимателно обособени обекти и хора, основани особено за представянето му в галерията, са обединени под мотото „ Есенно “. Философски прегледаната тематика за есента в житейския и годишен кръговрат е едно чувство за тайнственост, предизвикваща интелекта в фена, асоциативната му мисъл и сетивата му за насладата от живота и дребните елементи, които осмислят денят. За актуалната експозиция създателят е разгърнал лиричната си есенна балада с няколко огромно форматни композиции, няколко портрета, няколко кавалетни платна и бронзови пластики, обобщавайки артистичната му и философска персона.

Признат освен като художник, само че и като създател на поезия, Иван Обретенов „ написа “ поетично върху бялото платно с пастелни тонове, боравейки еднообразно добре както с меките топли, по този начин и със студените комплицирани нюанси, като ни обогатява с Ивановата охра, топла сива и виталната сплав от кармин и печена Сиена. Усещането за гальовен джаз и мъжко хайку в цвят е изрично и безапелационно от всяко негово платно. Обретенов е занаятчия на минималистичния изказ, ловко боравейки с полутонове и тъкмо положени маски. Той търси и основава облиците и страстите в нежния конфликт на няколко цвята, там където се срещат топлото на деня и хладът на утрото или вечерта. Неговите картини са като цветни живописни диалози, които не дават отговори на предизвиканите въпроси, а ги задават с изразните средства на цвета и опростената комбинация с щрихово обособени елементи. Предоставят опцията свободното схващане и въображение на фена да ги дефинира, усети, осмисли, откри историята, с цел да бъде всеки обогатен, да усети своето самодоволство от постигнатия баланс от кадифени багри. Цветовете преливат един в различен, проникват, взаимодействат, само че в никакъв случай в спор, допълват се, поддържат се, до момента в който не стартират да влияят като едно цяло. Като че ли ярките преобладаващи петна, мекият декор с съвсем недоловими полутонове преливат гладко едно в друго и всяко съдържа малко от другото в хармонично общуване. И в тази видимо изцяло нереална комбинация, създателят завръща съзнанието ни в действителността посредством особено стилизираните човешки облици, животни или предмети от всекидневието, които загатват за съответна преживелица или история. Портретът той не преглежда като документален натурализъм, а като положение, живо наличие. Обретенов търси пресъздаването на характера на обекта, излъчването му, даже единствено с няколко линии, маски и незадълбочено доловими прилики, които вдъхват живот и въодушевление на облика.

Заповядайте на разкриване на изложбата на 06.10.2022 /четвъртък/ от 18:00 ч., когато в компанията на създателя ще можем да се заредим с лиричното, цветно „ Есенно “ въодушевление, провокирано от творбите му!

Експозицията може да бъде забелязана от 6-ти до 31-ви октомври 2022 година в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и онлайн на уеб страницата artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР