Времето и климатът на Земята продължават да показват тревожни тенденции

...
Времето и климатът на Земята продължават да показват тревожни тенденции
Коментари Харесай

Необичайна гореща вълна в тропическия Атлантически океан – там вече са регистрирани исторически температурни рекорди

Времето и климатът на Земята не престават да демонстрират тревожни трендове – площта на морския лед в Антарктида понижава (сегашните данни са доста по-малки от всички предходни наблюдения от 1981 година насам), а тропическият Атлантически океан се задъхва от прекалено високи температури.

Куполът от високо налягане над Северно Мексико и Южен Тексас покачва температурите до високи равнища – в тексаския град Дел Рио на 18-ти юни бе регистриран температурен връх от 44°C, а в друго обитаемо място, Рио Гранде Вилидж, на 20-ти юни бе регистрирана температура от съвсем 48°C.

В Атлантическия океан към този момент се развихря тропическата стихия Брет, която скоро ще доближи силата на вихър и ще заплаши Карибско море. Друга тропическа вълна има огромен късмет да се трансформира в урагана Синди през идващите няколко дни.

Край крайбрежията на Африка също се записва „ изненадващо енергична “ вълна, макар че е малко евентуално тя да се трансформира в вихър.

Така нормално наподобяват тропиците в Атлантическия океан в края на август или през септември, когато е пикът на сезонната интензивност – когато стартира да се движи така наречен „ африканска вълна “, при която областите на ниско атмосферно налягане с известна регулярност се насочват на запад от Африка към Атлантическия океан и намират удобна среда за усилване. Тази зона на Атлантическия океан сред Африка и Карибско море е известна като „ главен район на развиване “.

Бен Нол, метеоролог от Нова Зеландия, означи при започване на седмицата, че температурата на морската повърхнина в главния район на развиване в този момент е по-висока от всеки път от всички измервания през месец юни и подхожда на температурата през август, а ученият Фил Клоцбах споделя, че за цялостен век наблюдения в никакъв случай не е имало два урагана в района по едно и също време, изключително през юни.

Каква ще бъде останалата част от сезона на ураганите в Атлантическия океан, следва да разберем. Основната интензивност е от средата на август доникъде на октомври и е малко притеснително да се мисли какъв брой топло и удобно ще бъде морето за ураганите тогава. В същото време Ел Ниньо в Тихия океан би трябвало да ускори промяната на ветровете над Атлантическия океан – и сходна борба наподобява като огромна борба сред две мощни метеорологични феномени.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР