Временната комисия за депутатските имунитети, поискани от главния прокурор впроцедура

...
Временната комисия за депутатските имунитети, поискани от главния прокурор впроцедура
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Временната комисия за имунитетите трябва да работи максимално бързо

Временната комисия за депутатските имунитети, поискани от основния прокурор в

процедура по освобождение Иван Гешев, би трябвало да завърши работата си най-късно до 18 юли. Това съобщи някогашният министър на правораздаването Надежда Йорданова в коридорите на Народното събрание и добави, че плануваният период е напълно рационален и в духа на парламентарните стандарти, оповестиха от пресцентъра на " Демократична България ". 

" Очаквам тази комисия да проработи оптимално бързо. В предходни случаи на искане за лишаване на депутатски имунитет работата на съответната комисия по настояването е продължавала към седем дни. В сегашния случай става дума за няколко имунитета и голям размер материали ", акцентира Йорданова.

Народният представител от " Продължаваме промяната - Демократична България " посочи, че от 2006-а година насам е имало девет такива комисии. Тя съобщи още, че образуването им е трайна парламентарна процедура в сходство с българската Конституция и решенията на Европейския съд за правата на индивида.

" Не може да се профанизират конституционните институти. Имунитетът за депутата съществува, с цел да може той да е самостоятелен в своята работа и когато взема сложни решения, да не се опасява от случайни преследвания. Това е смисълът на този институт, който съществува стотици години ", сподели Йорданова.

Представителят на управлението на " Да, България " обясни, че след гласуваното

освобождение на основния прокурор от страна на Висш съдебен съвет, Иван Гешев явно е изгубил всевъзможен заем на доверие и в Европарламента, където е бил изслушан за не повече от 15 минути. За съпоставяне чуването на министъра на правораздаването Атанас Славов и заместника му Емил Дечев е траяло цялостен час при очакван 30-минутен прозорец.

Йорданова акцентира, че още преди година в качеството си на правосъден министър е призовала членовете на Висш съдебен съвет да проявят професионализъм, темперамент и гръбнак, решавайки по съвест по какъв начин да гласоподават процедурата за предварително освобождение на Иван Гешев.

Доста от тях обаче иронично са отбелязвали, че деветте учредения за освобождение на основния прокурор били основани на медийни изявления и Фейсбук статуси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР