Времената, в които можехме да разчитаме напълно един на друг,

...
Времената, в които можехме да разчитаме напълно един на друг,
Коментари Харесай

Как ще изглеждат отношенията между Германия и САЩ след ерата Меркел?

„ Времената, в които можехме да разчитаме изцяло един на различен, до известна степен завършиха. “ Това съобщи немският канцлер Ангела Меркел след тежка среща на Г-7 и НАТО с присъединяване на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп през 2017 година Този миг бележи първата сериозна смяна в тона на Меркел във връзка с  трансатлантическите връзки, написа Анет Вайсбах за Си Ен Би Си.

Въпреки многочислените антагонистични изявления, идващи от администрацията на Тръмп, Меркел избра да не отвръща и да чака смяна в Белия дом през 2020 година Тя и Германия получиха това, което желаеха в лицето на Джо Байдън – нов водач на Съединени американски щати, който има ясна проеврпейска политическа стратегия.

Въпреки че през днешния ден връзките сред двете страни наподобяват доста по-приятелски на повърхността, някои основно въпроси остават.

„ Големите въпроси като „ Северен поток 2 “ и задачата на НАТО за увеличение на разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт не престават да са противоречиви “, разяснява пред Си Ен Би Си Андреас Домбрет от нестопанската организация Atlantik Brücke, която промотира одобрите връзки сред Съединени американски щати и Германия.

„ Новата администрация на Съединени американски щати не носи със себе си непосредствено решение на старите проблеми, изключително когато става въпрос за постигането на съглашение за свободна търговия “, прибавя той.

Китай

Да се предскаже бъдещето на американо-германските връзки е сложна задача, която изисква разглеждането на доста фактори. Например, наподобява че Съединени американски щати изискват от Берлин поемането на явен ангажимент за предоставяне на приоритет на връзките с Белия дом пред тези с Китай и Русия.

„ Трябва да се противопоставим на икономическите злоупотреби на китайското държавно управление, които подкопават главните на интернационалната икономическа система “, съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън по време на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари.

„ Кремъл нападна нашите демокрации и пробва да корупцията, с цел да подкопае системата ни на ръководство “, сподели още Байдън.

Германия обичайно слага личните си стопански ползи преди всичко в връзките си с Пекин, само че тази тактика наподобява е към своя край.

„ Има огромен напън за смяна на отношението към Китай, който се натрупва в германия. Партии като Зелените, а и елементи от Християндемократическия съюз на Меркел, желаят приемане на по-строга политика против Китай “, разяснява Ноа Баркин от берлинския офис на основана в Ню Йорк компания за изследвания Rhodium Group

Що се отнася до Русия обаче нещата са по-сложни, изключително като се има поради газопроводът „ Северен поток 2 “, който има необятна поддръжка в Германия. Руският въпрос също по този начин визира и разноските за защита, изисквани от НАТО. Критиците на актуалната немска политика споделят, че Берлин не може да изисква поддръжка от Алианса, в случай че не способства със обективен дял към бюджета и в същото време с това финансира Русия посредством стопански планове.

НАТО

Зелените, които могат да имат решителна роля по време на федералните избори през септември, има характерно виждане във връзка с НАТО, което е познато на Съединени американски щати. Основаната през 1980 година партия, която фокусирана върху мира и опазването на околната среда, не един път е призовавала за овакантяване на НАТО и преустановяване на всички военни дейности от страна на Германия. Официалната партийна линия се промени през последните години, само че водачите на партията не съумяват да убедят нейните членове в тази смяна.

Германия и други европейски страни са подложени на критика, че не отделят задоволително средства за бюджетите си за защита. „ Смятам, че дебатът към ориентировъчната цел на НАТО за разноски за защита от към 2% е неуместен “, разяснява в изявление за в „ Цайт “ Аналена Бербок, един от претендентите на Зелените за канцлер и изгряваща звезда на немската политическа цена

Посоката, в която ще тръгне трансатлантическата политика на Германия ще зависи доста от състава на съдружното държавно управление, което ще ръководи страната след отдръпването на Меркел. Ако нейният Християндемократически съюз се коалира с либералите от Свободната демократична партия, то връзките сред Съединени американски щати и Германия евентуално ще бъдат положителни, защото и двете партии са ангажирани с поддържането на връзката сред Берлин и Вашингтон.

Ако ХДС обаче се коалира със Зелените, обстановката може да се усложни, и то освен по линия на разноските за защита. В случай на ръководство от по този начин наречената коалиция „ Ямайка “ сред немските консерватори, либералите и Зелените, последните ще играят ролята на балансьор  в Народното събрание и ще внасят редакции във всяко законодателство, което би сложило като публична цел отделянето на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР