Време е светът да премине към 4-часов работен ден. Намаляването

...
Време е светът да премине към 4-часов работен ден. Намаляването
Коментари Харесай

Учени в Давос: Време е да се премине към 4-часова работна седмица

Време е светът да премине към 4-часов работен ден. Намаляването на работната седмица ще донесе на компаниите и фирмите единствено изгода. Ползите ще са и за чиновниците. Това бе безапелационното мнение на международни специалисти по време на Световния стопански конгрес в Давос.
Досегашните опити потвърждават, че при понижена работна седмица хората се активизират по-добре, концентрират се в работата и извършват прилежно служебните си отговорности. Креативността им се усилва двойно, стават и по-лоялни към работодателя или организацията, където работят. Това съобщи известният психолог от водещата Уортънска школа за бизнес към Пенсилванския университет в Съединени американски щати Адам Грант.

Германският икономист и историк Рутгер Брегман изцяло удостовери това мнение. Той цитира известни икономисти, социолози и философи, които от десетилетия потвърждават, че пътя към рационализиране на бизнеса и свободното време на хората е съкращаването на работния ден и седмица. Според тях обстановката диктува сходна смяна още от края на 70-те години на ХХ век. Страхотен образец в това отношение е Хенри Форд, който още през 20-те и 30-те години съкратил работните часове на своите служащи и чиновници от 60-часова седмица на 40 часа. Производителността се повишила очевидно, също и качеството.

Данни на Организация на обединените нации също демонстрират, че колкото по-дълго хората работят, толкоз по-ниска е рентабилността, спадат мотивацията и настроението.

Статистиката демонстрира също, че в Южна Корея и Мексико, където чиновници и служащи са с най-вече работни часове в седмицата от 36-те най-развити страни в света, резултатите надалеч не съответстват с упованията. Вече доста компании и корпорации са почнали да редуцират часовете за работа за сметка на почивката.

4-дневната работна седмица не е химера, нито опит, а научно аргументиран и потвърден метод за възстановяване на работата живота на хората, считат участници в срещата в Давос.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР