Време е Република Северна Македония най-после да изпрати посланик в

...
Време е Република Северна Македония най-после да изпрати посланик в
Коментари Харесай

Посланик Предан: Време е Република Северна Македония най-после да изпрати посланик в София

Време е Република Северна Македония най-сетне да изпрати дипломат в София. Мисля, че сигурно неналичието на дипломат и мощна дипломатическа задача в София беше причина връзката да не беше на нужното равнище, споделя в изявление за Радио Свободна Европа посланикът на Словения в Република Северна Македония Милан Предан.

" На процедура по време на нашето председателство (на Съвета на ЕС) и в двете страни имаше избирателен интервал и избори. Нямаше мощно политическо държавно управление в София. Имахме локални избори в Република Северна Македония, които освен не направиха настоящето правителство(на Зоран Заев) мощно, а тъкмо противоположното. Ако желаете да извършите компромис по такива сложни въпроси, имате потребност от мощни държавни управления и от двете страни, а това просто не беше по този начин. Но имам вяра, че по време на нашето председателство подготвихме почвата за идното френско председателство, с цел да реализираме прогрес. Президентът Еманюел Макрон към този момент разгласи, че е подготвен да свика конференция в края на тяхното председателство за връзките сред Европейски Съюз и Западните Балкани и имаше известия от французите, че ще прегледат и този въпрос. Въпреки обстановката, в която ще се намират с президентските избори през април, мисля, че те осъзнаха какъв брой е значимо този развой на разширение ", споделя посланикът на Словения в Република Северна Македония.

Посланик Предан дефинира като позитивни и анонсиращи по-прагматичен метод изказванията на българския министър председател Кирил Петков за сформиране на работни групи по разнообразни тематики и уточни, че съгласно него е доста значимо разговорът с новото българско държавно управление да стартира допустимо най-скоро, тъй като " постигането на съглашение на равнище Европейски Съюз ще изисква компромис на двустранно равнище ".

Отчитайки, че в България има ново държавно управление, а в Република Северна Македония се чака оставка на премиера Заев на процедура, и на цялото държавно управление, дипломат Предан предвижда, че въпреки всичко в случай че до края на януари 2022 година новото държавно управление на Република Северна Македония " бъде на мястото си, това сигурно ще помогне ".

Той посочи, че е време Република Северна Македония най-сетне да изпрати дипломат в София. " Мисля, че сигурно не оказа помощ (Република Северна Македония) да няма дипломат и мощна дипломатическа задача в София, сигурно това също беше причина, че може би връзката не беше както би трябвало. Сега тази страна (Република Северна Македония) има потребност от в действителност умел посланик, който ще е в всекидневен контакт с новото държавно управление в България, тъй като това е единственият метод да се реализира съглашение и да се редуцира времето за постигането му ".

На въпрос по отношение на периода от шест месеца, който българският министър председател Кирил Петков уточни, дипломат Предан уточни, че съгласно него това е много дълъг период.

" Вярвам и сме заинтригувани това да се случи скоро. Не мога да предвидя какво ще се случи. Но в случай че разговорът е в действителност доста натоварен ежедневно, тогава може да се чака резултат ",каза той.

 Радев от Брюксел: Не даваме периоди на Северна Македония, а чакаме резултати Виж още

През цялото време приказваме за разговор, а за разговор са нужни двама. Не мисля, че е съответстващ въпросът кой е по-отговорен за реализиране на съглашение. Във всеки случай, ние сме изцяло наясно, че няма да е лесна задача да бъде реализирано съглашение по в действителност сложни въпроси. Но виждаме късмет за това посредством другия метод, разгласен от премиера Петков. Това значи, че не би трябвало да се приказва единствено за история, тъй като в случай че в този момент погледнем по какъв начин е работила историческата комисия през последните две години, няма доста вяра за прогрес. Ако бъде изменен фокусът на целия разговор от история, еднаквост и език към доста практични области- инфраструктура, просвета, медии, обучение, тогава мисля, че има късмет. Ако бъде реализирано положително съглашение в тези области, това може би ще промени атмосферата и ще има повече взаимно доверие. Тогава, в обстановка на по-голямо взаимно доверие, е по-лесно да се разрешат и историческите въпроси ", споделя дипломат Предан.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР