Време е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да провери

...
Време е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да провери
Коментари Харесай

Очаква ли ни сурова зима след рязкото вдигане на цените?

Време е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да ревизира пазара и да откри има ли далавера и кой се възползва от образуваните фрапантни нараствания на цените на някои храни в комерсиалните обекти. Това сподели пред БГНЕС икономическият консултант на КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова.

„ Всъщност цената на олиото стартира да пораства трагично още предходната година. Тогава обяснението за растежа ѝ беше, че реколтата на слънчоглед е била неприятна. Но до момента в който у нас цената се усили съвсем двойно от 2,20 -2,40 лева на близо 5 лв., то в други европейски страни това не се случи. Което демонстрира, че има някакво локално деформиране, локална далавера, която довежда до този растеж ”, смята Григорова.

Тенденцията продължи и през тази година. По думите ѝ нарастването на цената на олиото не датира от 2021 година, което постоянно се стартира като теза – операция от избрани политически среди, които по този начин вършат внушението, че служебният кабинет не се оправя.

Комисията за защита на конкуренцията е време да се самосезира

Ако се погледнат цените на борсата, елементарно може да се откри, че както през януари, по този начин и в този момент – литър олио е 2,50 лв.. Тоест, има други фактори или сили, които оказват въздействие за доста нарастване на цената му. „ Може би Комисия за защита на конкуренцията е време да ревизира този пазар и да разберем има ли далавера, кой се възползва от нея и по какъв начин тази обстановка на пазара разрешава да се образуват такива фрапантни нараствания ”, уточни Григорова.

За централата на КТ „ Подкрепа “ този проблем е напълно ясно забележим и той не се маркира единствено като догадка. „ Ръководителят на Софийската борса неколкократно си разреши в изявленията да каже, че в действителност няма такова нарастване на цените на храните. Все още те не отразяват повишените цени на горивата. Това ще се случи. Но сега виждаме изпреварващо нарастване, в което няма икономическа логичност, най-малко до момента в който натрупването в цените на горивата не стигне до финалния артикул “, съобщи още тя.

„ Наблюдаваме, че междинното равнище на цената на хляба варира почти в едни и същи междинни стойности. Макар че от време на време в обособени обекти се стига и до 50% нарастване на цената, в случай че мониторираме един и същи тип самун. Това е по-скоро резултат от политиката на съответния търговски обект. Но към момента междинните цени не са доста увеличени, в случай че това се случи, ще го забележим отразено и в формалната статистика “, изясни Григорова. Потребителите имат своята мощ и механизъм – да избират и да купуват от търговци, които продават без фрапантни нараствания на храните. Поне в по-големите обитаеми места има опция за избор.

Зимата ще е сурова, свободният пазар обуславя и по-скъп ток за бизнеса
„ Към момента дефицит на ток в България няма ”, акцентира още Ваня Григорова. Прогнозите за тази зима са, че тя ще бъде сурова. Обективната действителност демонстрира, че има висока възможност да се стигне до дефицит на електричество. И това е проблем освен за България, а за целия Европейски Съюз. Решенията са геополитически и могат да бъдат открити посредством договаряния със снабдителите на газ, само че не и от позицията на силата.

„ В България от няколко месеца всички компании, всички юридически лица бяха принудени да излязат на така наречен свободен пазар. И да си изберат снабдител, от който да купуват ток. Тези, които не си избраха, както стана ясно от последните изказвания на министъра на енергетиката, съставляват над 40% от българските компании, съгласно разпоредбите на Европейски Съюз стават клиенти на така наречен снабдител от последна инстанция. Отново по разпоредбите на Европейски Съюз цените на подобен снабдител са наказателни – по-високи от пазарните. Така компаниите са принудени да изберат търговец, от който да купуват ”, напомни Григорова и добави: „ Трябва да напомним, че точно работодателските организации бяха тези, които доста упорстваха у нас да бъде въведена либерализация на пазара на ел. сила “.

Икономическият консултант на синдикалната централа предвижда, че в случай че сега тази либерализация удря компаниите, то до 2 – 3 години най-вече, това ще се случи и с семействата.

Иван Иванов даде обещание да няма прекомерно огромно повишаване на тока и парното за бита

Вероятно ще се наложи изключително нарастване на тока още при започване на 2022 година
Към момента българските семейства имат отбрана, доколкото в този момент те са на така наречен контролиран пазар. „ Ако вървим към затваряне на ТЕЦ-овете и мините от комплекса Марица - Изток, то явно ще се стигне до дефицит на ток. В случай, че сменяем с газ нашия народен запас – въглищата, наложително ще се стигне до нарастване на тока. Дългосрочните тактики за развиване на българската енергетика оказват въздействие върху равнищата на цената на тока, който използваме всички ние. На парното – също ”, смята Ваня Григорова.

Трябва да чакаме нарастване на цената на тока и на парното при започване на идната година.

„ Властите и шефът на КЕВР ясно споделиха, че през идните три месеца няма да има нарастване. Но, това значи, че ще има нарастване след тези три месеца. Това, което знаем е, че парното в София бе увеличено с към 20% през юли. Не е изключено да се усили най-малко с още толкоз от януари 2022 година

За електрическата сила към момента никой не може да предвижда граници на нарастване, тъй като КЕВР още веднъж ще се опита да възпре нарастването, което пазарът постанова. Именно, с цел да поддържа обществената цена на електричеството за семействата. Но, потискайки цената за семействата, това значи, че някой различен ще образува загуби. Ясно е, че това ще бъде покрито от огромните енергийни държавни сдружения “, уточни тя.

Трябва да има формулировка за енергийно небогати семейства и приходите да порастват
„ Енергийно небогати са хората освен през зимата, само че и през лятото. Тъй като се чака, когато се стигне до либерализацията на енергийния пазар, в унисон с условията на Европейски Съюз, хора да не могат да си заплащат сметките и през лятото “, предвижда Ваня Григорова и добави: „ Хубаво е, че в актуализацията на бюджета бе заложено преизчисляване на пенсиите, с цел да спрат политиците да си играят с българските пенсионери. Но не е ясно дали новото държавно управление, което и да е то, ще остави на дневен ред това преизчисляване, а няма да се откаже от него “.

Ето каква е позицията на синдиката във връзка с увеличението на прага на минималната заплата: „ Оценяваме като позитивен анонса на министър Гълъб Донев за това, че ще има нарастване на минималната работна заплата. Напомняме, че в проектите беше записано, че в идващите три години минималната работна заплата ще бъде замразена. Ние считаме, че размерът ѝ следва да е сред 50% - 60% от междинната работна заплата за страната. Такива трябваше да бъдат условията в Директивата на Европейски Съюз за минималната работна заплата. Но защото бизнесът и там е на друго мнение, в директивата към момента не може да се впише изрично такова условие. Можем обаче да го създадем в България, в случай че има политическа воля за това ”.

„ Всички тези политики би трябвало да се движат по едно и също време и хармонично, тъй като, в случай че всичко се случва поотделно и на парче, то това няма да докара до възстановяване на живота на хората у нас “, акцентира Ваня Григорова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР