Време е да си ходите - това искат турците от

...
Време е да си ходите - това искат турците от
Коментари Харесай

Защо в Турция намразиха арабите?


Време е да си ходите - това желаят турците от арабите, които все по-масово се заселват в страната им. Враждебността към араби, бежанци и мигранти пораства от ден на ден. Каква е повода?

Над Босфора отекват арабски напеви, до момента в който туристическите лодки напущат Истанбул. " Вече даже не можете да допуснете, че сте в Истанбул ", оплаква се локален гражданин. По брега се разхождат фамилии от региона на Персийския залив, по комерсиалните улици се приказва на арабски, на кръстовищата просят невръстни бежанци от Сирия.

По време на Курбан байрам арабското наличие в Турция беше изключително очевидно, споделя " Тагесшпигел ". За доста турци празникът се оказа повратна точка, довела до изостряне на враждебността към арабите.

На прицел са бежанците, туристите и даже богаташите

Лошото отношение е ориентирано освен към арабските туристи и близо четирите милиона сирийски бежанци, само че и към богатите чужденци, които взимат турски паспорти против вложения. 250 хиляди $ са задоволителни, с цел да могат купувачът и неговото семейство да получат турско поданство. Много заможни поданици на страни в Близкия изток, които се намират в дълготрайна политическа рецесия или в които господстват репресивни режими, се възползват от тази оферта. Купувачите са най-често от Ирак, Иран и Саудитска Арабия.
Редакцията предлага
Предразсъдъците по отношение на арабите припомнят на тези в Европа. " Те продават 14-годишни девойки за проститутки ", споделя продавачка на известния търговски бул. " Истиклял ". В мрежата се популяризират видеоклипове, в които сякаш арабски курортисти скандират на плажа " Аллах е популярен ". В някои турски градове на границата със Сирия към този момент живеят повече сирийци, в сравнение с турци. В граничната провинция Хатай сирийците се усещат господари и приканват турците да изоставен региона, твърди някогашният ръководител на Народното събрание Хюсаметин Джиндорук.

" Време е да си ходите "

Старите поданици на Истанбул все по-често споделят, че поради многото туристи, наргиле питейните заведения и табелите на арабски се усещат като чужденци в личния си град. В 16-милионния мегаполис живеят към два милиона араби, от които един милион сирийци.

В обществените мрежи гневът към арабите се излива с хаштага #GitmeVaktinizGeldi ( " Време е да си ходите " ). Близка до ръководещите телевизионна коментаторка, която се застъпи за бързото предоставяне на поданство на бежанците, бе наречена " арабска лесбийка ". Опозицията също експлоатира тематиката: водачът на Републиканска национална партия Кемал Кълъчдароглу прикани сирийците да се върнат в родината си. Кметът на разположената на изток от Истанбул община Болу -Танжу Йозджан - желае да изгони чужденците с спомагателни такси за водата и канализацията. " Те би трябвало да изчезнат ", декларира той.

Покачването на напрежението е изненада за президента Ердоган. В продължение на години той разчиташе на толерантността на турците, с цел да ползва своята " политика на отворени порти " към сирийците. Ердоган очевидно подцени смяната в настроенията към чужденците. Сега той би трябвало да изпълни 1000-те стаи на палата си с афганистанци, сподели Кълъчдароглу във видео, оповестено в Туитър.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР