Време е да бъдат предприети възможно най-суровите наказания спрямо пияни

...
Време е да бъдат предприети възможно най-суровите наказания спрямо пияни
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС: Да сведем глава, да поемем отговорност и да предприемем реални действия за прекратяване на войната по пътищата!


Време е да бъдат подхванати допустимо най-суровите санкции по отношение на пияни и дрогирани водачи на МПС, както и за такива, които карат рисково и рисково, настоя Мартин Харизанов

В натоварените с политическо говорене дни не би трябвало да забравяме главната полезност – а точно уговорката, който имаме всички ние като законотворци, да действаме в отбрана на живота и здравето на българските жители. Това съобщи в декларация от името на ГЕРБ-СДС националният представител Мартин Харизанов.

„ Затова през днешния ден от името на ГЕРБ-СДС приканих народните представители от всички парламентарни групи дружно да почетем паметта на Явор и Ани, както и на хилядите българи, починали във войната по пътищата “, сподели той.

„ Призовавах сътрудниците в пленарна зала да не политизираме тематиката, каквито опити към този момент видяхме от страна на някои партии. Всички партии и институции носят своята отговорност за протичащото се по българските пътища. Затова би трябвало да се обединим и с общи старания да отговорим на упованията на всички български жители “, настоя Харизанов.

„ Повече не можем да останем слепи и глухи за почернените фамилии - длъжни сме да почетем паметта на хилядите българи, починали във войната по пътищата, като я прекратим! “, безапелационен бе той.

„ Видя се, че показните акции на Министерство на вътрешните работи не са задоволителни за преодоляване на ежедневното нарушение на Закона за придвижване по пътищата. Виждаме, че липсва действителен надзор от страна на Министерство на вътрешните работи върху държанието на водачите. Сигналите в медиите за липса на надзор по българските пътища са ежедневни “, уточни той.

„ Ще кажете – ГЕРБ ръководи повече от 10 години. Така е, уважаеми сътрудници. Но не ГЕРБ спря построяването и поддръжката на пътната мрежа в страната в търсене на политически дивиденти “, означи депутатът.

„ От трибуната на Народното събрание приканвам всички партии за обединяване и за общо единодушие за правене на незабавни и безкомпромисни ограничения. Политическите нападки по тази тематика са изцяло неуместни. Апелът ми е насочен и към отрасловите министри в служебния кабинет на Румен Радев - Иван Демерджев и Иван Шишков. Настоявам за бърза реакция и от сътрудниците ми от всички Парламентарни групи. Време е да бъдат подхванати допустимо най-суровите санкции по отношение на пияни и дрогирани водачи на МПС, както и за такива, които карат рисково и рисково, застрашавайки живота и здравето на българските жители “, упорстват в декларацията си от ГЕРБ-СДС.

„ Затова Ви призовавам да сведем глава, да поемем отговорност и да предприемем действителни дейности за преустановяване на войната по пътищата “, прикани Мартин Харизанов.

 

Ето и цялата декларация на ГЕРБ-СДС:

„ Бих желал да Ви приканя да почетем паметта на двамата младежи, починали на столичния бул. “Сливница ”, които бяха пометени на пешеходна пътека от колата на трети младеж. Явор и Ани са следващите жертви, починали във войната на пътищата. Но, за жалост - нито са първите, нито са единствените…

Бих желал да ви срещна със статистиката на ранените и починалите единствено през първите четири месеца на тази година - като наблягам, че зад тези числа седят орисите на действителни хора и на стотици почернени фамилии. Техните погледи са вперени към нас - към хората в тази зала. Затова Ви призовавам да сведем глава, да поемем отговорност и да предприемем действителни дейности за преустановяване на войната по пътищата.

Само през януари 2023г. броят на тежките пътнотранспортни катастрофи в страната е 466 - починали са 35 души, ранени са 593 души.

Данните сочат, че през първото тримесечие на 2023 година са хванати с 68% повече дрогирани водачи по отношение на същия интервал на предходната година. Увеличението при шофиращите след приложимост на алкохол е  5%.

От началото на актуалната година до месец април зад кормилото са хванати 2400 души с позитивна алкохолна проба. 1200 души са карали след приложимост на дрога. Голяма част от водачите, взели участие в ПТП, са използвали алкохол и/или опиати, сочат още данните на Министерство на вътрешните работи. Извън статистиката остават тези, които не са попаднали под стоп палката на пътна полиция, а те сигурно не са малко.

Видя се, че показните акции на Министерство на вътрешните работи не са задоволителни за преодоляване на ежедневното нарушение на Закона за придвижване по пътищата. Виждаме, че липсва действителен надзор от страна на Министерство на вътрешните работи върху държанието на водачите. Сигналите в медиите за липса на надзор по българските пътища са ежедневни.

Помним, че президентът Румен Радев два пъти тържествено съобщи като главен приоритет на последните служебни кабинети с Министерство на вътрешните работи министър Иван Демерджиев оправянето с войната по пътищата. През годините българите са чували тези поръчки от страна на съвсем всички партии и политици, както и от Прокуратурата. Резултат, за жалост, няма. А няма резултат, тъй като всяка институция трансферира топката на другата. Все по-разделени сме като страна и като народ. Това, което ни сплотява, е общата тъга по починалите на пътя българи.

Въпреки това е налице невъзможността да се вземат съответни решения на високо равнище, които да прекратят войната по пътищата.

Ще кажете – ГЕРБ ръководи повече от 10 години. Така е, уважаеми сътрудници. Но не ГЕРБ спря построяването и поддръжката на пътната мрежа в страната в търсене на политически дивиденти. Припомнете си при кой министър в чий кабинет беше открит чадър на Министерство на вътрешните работи над Георги Семерджиев, който умъртви две млади момичета… Спирам дотук.

Дa, oтговорни сме за войната по пътищата. Но освен ние и освен вие - а всички тук в тази зала. Затова от трибуната на Народното събрание приканвам всички партии за обединяване и за общо единодушие за правене на незабавни и безкомпромисни ограничения. Политическите нападки по тази тематика са изцяло неуместни.

Апелът ми е насочен и към отрасловите министри в служебния кабинет на Румен Радев - Иван Демерджев и Иван Шишков. Настоявам за бърза реакция и от сътрудниците ми от всички Парламентарни групи.

Време е да бъдат подхванати допустимо най-суровите санкции по отношение на пияни и дрогирани водачи на МПС, както и за такива, които карат рисково и рисково, застрашавайки живота и здравето на българските жители.

Настоявам в отрасловите парламентарни комисии да бъде стартирана работа върху изработването на ефикасни превантивни ограничения против незаконното държание на пътя.

Призовавам сътрудниците от всички парламентарни групи да излъчат собствен представител и да организираме обща кръгла маса, на която да дискутираме дружно този фактически сериозен за цялото общество проблем. Нека дружно търсим работещи решения и да създадем оферти за промени в закона – само че такива, които да санкционират и превентират убийствата на пътя.

Призовавам Ви да не политизираме тематиката, каквито опити към този момент видяхме от страна на някои сътрудници от други партии.

Без значение е коя персона ще ръководи дебатите по тази тематика. От значение е да има резултат. Това чакат както нашите, по този начин и Вашите гласоподаватели. Дължим го на всички български жители.

Повече не можем да останем слепи и глухи за почернените фамилии - длъжни сме да почетем паметта на хилядите българи, починали във войната по пътищата като я прекратим. “

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР