Връщането на Румен Спецов на поста изпълнителен директор на Национална

...
Връщането на Румен Спецов на поста изпълнителен директор на Национална
Коментари Харесай

Първи скандал в управляващата коалиция

Връщането на Румен Спецов на поста изпълнителен шеф на Национална организация за доходи докара до първи скандал измежду ръководещите след съставянето на държавно управление.

Върнахме екипа, който е потвърдил, че може да събира налози и акцизи, сподели пред публицисти в Народното събрание министърът на финансите Асен Василев.

Вчера от Министерството на финансите оповестиха, че Румен Спецов и Павел Тонев още веднъж поемат ръководството на Националната организация за приходите (НАП) и Агенция “Митници ” със задача да усилят приходите.

“Всеки ден се получават сводките какъв брой е събрано по отношение на предходната година и при 18% инфлация плюс растеж на брутния вътрешен артикул (БВП), събираемостта на Данък добавена стойност е нагоре с по-малко от 6% “, изясни Василев в отговор на въпрос.

“Попитан тормозят ли го мненията, че връщането на Спецов в Национална агенция за приходите е политическо предопределение и дали е такова, Василев отговори с „ не “. Финансовият министър добави, че назначават екипа, който е съумял 2021 година да събере 7,9 милиарда лв. повече, в сравнение с е било заложено в заварения бюджет. Миналата година видяхте, че се оправиха с нараснала събираемост, макар нарастването на разноските над приходите в Народното събрание над прогнозите, съумяха тези доходи да бъдат събрани в хазната и дефицитът да бъде 3% на начислена основа, 0,8% на касова основа “, сподели още Василев.

По думите му виждаме доста закъснение в събираемостта. При Агенция „ Митници “ тази година, макар инфлацията и растежа на Брутният вътрешен продукт, било подадено, че ще съберат с милиарда и половина лв. по-малко, в сравнение с са събрани предходната година.

Затова върнахме екипа, който е потвърдил, че може да събира налози и акцизи, посочи Василев в отговор на въпрос. 

По-късно ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова дефинира като безусловно неприемливо връщането на Румен Спецов начело на Националната организация по приходите от новия финансов министър Асен Василев.

“След всичко, което бе изнесено като данни, че Румен Спецов е продал компания с големи отговорности към бюджета, към Национална агенция за приходите, считам за безусловно неприемливо той да заеме този пост “, разяснява тя в коридорите на Народното събрание. С експлицитното конкретизиране – коментарът й е персонален, а не ангажира с позицията си парламентарната група на ГЕРБ.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР