Връщането към новото нормално след пандемията от COVID-19, в комбинация

...
Връщането към новото нормално след пандемията от COVID-19, в комбинация
Коментари Харесай

Цените и климатът ще са проблемите на десетилетието

Връщането към " новото обикновено " след пандемията от COVID-19, в композиция с войната в Украйна, всяват безпорядък в световните вериги за доставки и предизвикват рецесии в енергетиката, инфлацията, храните и сигурността.

Ефектът от всички рецесии е въпрос на две години, а въздействието им ще изостри рецесията с разноските за живот. Ще нарасне рискът от криза, растящи дългови усложнения и поляризация на обществата. Краткосрочният проблем са възходящите цени, дълготрайният - климатът.

Нещо повече, сегашни и бъдещи опасности могат да си взаимодействат и да образуват " поликриза " с непредсказуеми последствия. В тази обстановка светът не е подготвен за нов потрес. Сместа от опасности е толкоз взривоопасна, че ново шоково събитие - от нов боен спор до нов вирус - може да стане неуправляемо.

Това са изводите в отчет за световните опасности на Световния стопански конгрес, оповестен тази седмица.

Докладът излиза преди 53-ата годишна среща на Световния стопански конгрес, чийто фокус ще е " Сътрудничество в един фрагментиран свят ". Текстът е направен в партньорство с консултантската компания Marsh McLennan и Zurich Insurance Group и се основава на мненията на над 1200 световни специалисти по риска, политици и водачи в промишлеността.

" Старите " опасности се завръщат

В Давос сред 16 и 20 януари ще се съберат над 2700 водачи от 130 страни. Бизнесът ще бъде представляван от рекордните 1500 водачи от 700 организации.

" Въпреки научените по сложния метод уроци към взаимосвързаността на световните опасности малко на брой биха могли да плануват доколко ще се развихри неустойчивостта, този път - тласкана от нова война в Европа ", споделя ръководещият шеф Саадия Захиди в увода на отчета.

В хода на взаимосвързаните рецесии - здравната и икономическата се смесват с повишението на въглеродните излъчвания, превръщането на храните в оръжие във войната в Украйна и инфлацията, която я последва. Това води до " глобализиране " на рецесията с разноските за живот и разпалването на обществено неодобрение. Последвалата смяна в паричната политика бележи края на ера, избрана от елементарен достъп до на ниска цена дълг и ще има съществени последствия за държавните управления, фирмите и хората. Възстановяването на икономикиите и обществата от всичко това, година след началото на войната в Украйна, няма да е елементарно, продължава Захиди.

Покрай натрупването на рецесии и проблемите с храните и енергетиката се завръщат и " старите " рецесии: " инфлацията, комерсиалните войни, разноските за живот, финансовия отлив от нововъзникващите пазари, обществено неодобрение, геополитическа борба и призракът на нуклеарната война ". Това са проблеми, които малко на брой от бизнес водачите и изготвящите обществени политики са преживуявали досега и бележат спад в човешкото развиване след десетилетия на прогрес, продължава отчетът.

Нивата на дълг, ниският растеж и равнища на световни вложения и деглобализацията задълбочават всички изброени проблеми. В композиция с намаляващия късмет да се реализира задачата за ограничение на световното стопляне до 1.5 градуса до края на века " се оформя неповторимо, нестабилно и бурно задаващо се десетилетие ".

Краткосрочно

Едновременно с това прозорецът за деяние против главните дълготрайни закани бързо се затваря и са нужни незабавни групови дейности.

Рисковете - въз основата на извършено през 2022 година изследване - са разграничени на две групи: краткосрочни в идващите 2 години и дълготрайни - в идващите 10.

Приоритетни са пет краткосрочни риска, свързани с:

възходящите разноски за живот;

естествените бедствия и рисковите метеорологични явления;

геоикономическата конфронтация;

неуспеха в преодоляването на климатичните промени;

ерозия на обществената заварка и поляризацията.

С други думи, два от пет водещи краткосрочни риска са свързани с околната среда. В първите 10 има още три климатични риска: произшествия със съществени вреди за природата, крах в акомодацията към измененията и рецесии с естествени запаси (другите са кибепрестъпленията и недоброволната миграция в огромен мащаб).

Инфлационният напън може да е сериозен проблем за държавни управления и централни банки в идващите две години. В тази рискова примес има и свързани с политики фактори оттатък войната и остатъчните резултати от пандемията: да вземем за пример дисбаланс сред парични и фискални политики, икономическата фрагментаця и геополитическото напрежение.

Дългосрочно

В случая с дълготрайните свързани с околната среда са четири от първите пет:

неуспехът на ограниченията за ограничение на изменението на климата;

неналичието на акомодация на човечеството към изменението;

още веднъж естествените бедствия и рисковите явления;

загуба на биоразнообразие и срив на екосистемата;

недоброволната миграция в огромен мащаб.

Дългосрочно ще се изострят рецесиите, съвразине с ресурсите, поляризацията, кибепресптъпленията, геоикономиката и случаите, нанасящи вреди на природата.

Според Саадия Захиди уязвимите групи в разнообразни общества към този момент страдат от настоящето комбиниране от рецесии и това се усеща както в богатите, по този начин и в бедните страни.

Нужни са незабавни ограничения за климата и старания сред страните и публично-частно съдействие за подсилване на финансовата непоклатимост, ръководството на технологиите, икономическото развиване и вложенията в научни проучвания, просвета, обучение и опазване на здравето.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР