Връщане на 50% от паралелките в клас без да се

...
Връщане на 50% от паралелките в клас без да се
Коментари Харесай

МОН с различни варианти за връщане на учениците в клас

Връщане на 50% от паралелките в клас без да се постанова учениците да си вършат тест два пъти седмично, в случай че такива не са доставени. Този тип ротация ще може да се ползва в общините, в които 14-дневна заболеваемост е сред 250 на 100 000. Това предлага МОН на Министерство на здравеопазването в обновените насоки за присъствено образование, които чакат утвърждение на здравното ведомство.

"Изработихме насоките за образование, които към този момент са обновени, за образование и деяние в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения, което ще разреши да се върнат в клас без тестване всички възпитаници. При 14-дневна заболеваемост сред 250 на 100 000 е допустимо връщане на учениците без тестване, когато липсват проби, Тогава образованието се образова за 50% от паралелките при график на ротация, който би трябвало да е утвърден от министъра на образованието и науката”, изясни пред БНР зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова
Ако няма проби, в клас ще се връщат предпочитано първо децата от началния стадий, по-късно в прогимназиалния стадий – 5-и, 7-и и 12-и клас, а след това останалите възпитаници – от 8-и до 11-и клас.

С обновените насоки МОН предлагаме и в случай че има минимум 50% от учениците в паралелка, които разполагат с годен документ за преболедуване, съществуване на антитела, за негативен резултат или имунизация, да е допустимо присъствено образование единствено за тези възпитаници.

Тестването ще спре, когато заболеваемостта в съответната община спадне под 250 на 100 хиляди Тогава всички ще се върнат в клас без проби.

Докато не бъдат утвърдени новите разновидности за присъствено образование без тест, остава упованието на доставката на такива и за огромните. Гайдарова изясни, че Министерство на здравеопазването би трябвало да направи публичната поръчка и по-късно да бъдат доставени в базата в Лозен. „ Ако се обезпечат проби за проучването на всички възпитаници два пъти седмично, имаме логистичния метод и организация за 24 часа да реагираме, а учебните заведения да се провеждат за два-три дни”, сподели зам.-министърът. Тя посочи, че огромните възпитаници ще се тестват в учебна среда, като могат и сами да го вършат.

В момента съвсем 9000 паралелки в общините със заболеваемост над 250 на 100 хиляди учат присъствено. Това са малко над 73% от всички паралелки в начален стадий в страната. Те нарастват последователно. „ Все повече родители са уверени, че проучването с щадящи проби е единственият вероятен вид все още при високо равнище на заболеваемост”, разяснява Гайдарова.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР