Връх Хаджи Димитър (Бузлуджа) ще се превърне в театрална сцена

...
Връх Хаджи Димитър (Бузлуджа) ще се превърне в театрална сцена
Коментари Харесай

Чинията на Бузлуджа се превръща в сцена заради театрален пърформанс

Връх Хаджи Димитър (Бузлуджа) ще се трансформира в театрална сцена тази събота. За повторно паметникът ще стане хазаин на „ Нонумент " - план на Стефан А. Щерев и ЛИГНА Колектив (Германия), номиниран за Националната театрална премия ИКАР 2020 в категорията " Съвременен танц и пърформанс " (церемонията за връчване на премиите за 2020 година ще се организира на 31 октомври).
Представлението е самобитна пиеса за слушане, отдадена на нонументите - паметници, които са изгубили или трансформирали символната си стойност вследствие на промени в идеологията и политическата и обществена конструкция на обществото. " Създадени като места за прослава и памет, нонументите се оказват в забвение, занемарени и оставени на въздействието на времето, напомняйки за непостигнати утопии, за насила и съучастничество ", разяснява Стефан А. Щерев. Участниците претърпяват архитектурата, стават очевидци на подиуми от историята на (НЕ)паметника и получават покана за осъществяване на нормални, ежедневни жестове, които в своята поверителност припомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 или на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 година.

След първото издание на „ Нонумент " тъкмо преди година, Мария Барашка, която е продукционен управител на самостоятелни театрални групи в Германия и стои зад продукцията на „ Нонумент ", написа в критика за сп. „ Списание за танц ": ЛИГНА и Стефан А. Щерев инсценират откриването на Бузлуджа по нов метод, вършат възстановка, в която участниците не са превърнати в безименни статисти, запълващи пейзажа. Те основават картини с техните тела на хора, които като колектив имат силата да вземат решение, трансформират действителността и (на)рушат границите в публичното пространство. Участниците излизат от монотонността на ежедневните придвижвания, от заученото и се сблъскват с опцията за нови подходи и мисли.



Участниците са съпроводени през 12-те дейности на радио пиесата от гласовете на артистите Ирмена Чичикова, Биляна Петринска, Сава Драгунчев, Александър Митрев, със специфичното присъединяване на Илка Зафирова. Музикалната среда е дело на българския композитор Емилиян Гацов-Елби.
Представлението е с времетраене 61 минути и ще се организира два пъти - от 13:30 ч. и от 15:30 часа. За него не се продават билети, а искащите да се причислят към прекарването, могат да го заявят, като оставят своя e-mail адрес на http://bit.ly/2HwO7Og. Организаторите ще им изпратят авансово специфичен аудио файл, нужен за присъединяване в събитието. На място би трябвало да разполагат с устройство, уместно за възпроизвеждане на аудио файлове - мобилен телефон, iPod или MP3 плейър, както и със лични слушалки. Организаторите молят към участниците да бъдат готови с подобаващи облекла и обувки, които да ги предпазят от възможен дъжд, сняг, вятър и мраз, защото на Бузлуджа времето се трансформира фрапантно за малко време, както и да съблюдават ограниченията за попречване разпространяването на COVID-19.

Представленията се реализират с финансовата поддръжка на Министерството на културата и със съдействието на Областна администрация Стара Загора.

video: https://youtu.be/R7lZ4g2VyIU
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР