Впродължение на 12 години Program Think, анонимен китайски блогър, отправя

...
Впродължение на 12 години Program Think, анонимен китайски блогър, отправя
Коментари Харесай

Смачкан от държавната машина: Блогър, критикуващ Си Цзинпин, изчезва мистериозно

Впродължение на 12 години Program Think, неизвестен китайски блогър, насочва открита рецензия против затягащата се властническа хватка на Китай и разширяващото се държавно наблюдаване.

Свободният блог предлага комбинация от механически препоръки за киберсигурност и остри политически мнения – в това число препоръки по какъв начин безвредно да заобиколите Великата защитна стена на Китай на интернет цензурата, да развиете сериозно мислене и да се противопоставите на все по-тоталитарното ръководство на Китайската комунистическа партия.

Блогърът се гордеел със способността им да прикриват цифровите си следи и да заобикалят да бъдат хванати – даже когато все по-голям брой държавни критици бяха впримчени в внезапните репресии на китайския водач Си Цзинпин против несъгласието.

След това, през май 2021 година, Program Think внезапно замлъква.

Блогът стопира да се актуализира и неговите сметки в Twitter и GitHub затихват. Авторът им дава обещание на почитателите в никакъв случай да не остават неактивни повече от 14 дни. Мнозина се опасяват, че блогърът е бил сполетян от акцидент или заболяване, или че е проследен и арестуван от управляващите.

The wife of a blogger recently sentenced to seven years in a Chinese prison for “inciting subversion of state power ” believes she has the answer to the question: What happened to Program Think?
— CNN International (@cnni)
Спекулациите изобилстват, само че никой не съумява да предложи съответни доказателства.

Program Think толкоз деликатно пазеше самоличността си, че никой от поддръжниците не знаеше кой е блогърът – като се изключи че е бил програмист в континентален Китай с десетилетна кариера в осведомителната сигурност.

Сега, съвсем две години по-късно, брачната половинка на блогъра, неотдавна наказан на седем години в китайски затвор за „ подстрекателство към подривна активност против държавната власт “, има вяра, че има отговор на въпроса: Какво се случи с Program Think?

'Как е допустимо?'

Жената с фамилно име Бей е брачна половинка на Руан Сяохуан, 45-годишен мъж, който биваотведен от полицията от вкъщи му в Шанхай на 10 май 2021 година – един ден след последната обява в блога на Program Think.

Задържането на Руан хваща Бей изцяло изумена. И тя би била още по-шокирана да научи, че брачният партньор й написа блогове за политически чувствителни тематики.

„ Полицията ми сподели, че неговият случай е доста сериозен и си помислих по какъв начин е допустимо? “, споделя Бей пред CNN.

„ Той е фанатик на тематика технологии и обича да се рови. Откъде може да има толкоз доста сила, с цел да написа публикации за настоящи политически събития?

Chinese blogger and hacker 'Program-think'编程随想 (realname:Ruan Xiaohuan阮晓寰) was recently convicted by Shanghai court of Inciting Subversion of State power and sentenced to 7 yrs. Ruan is the 1st and most famous blogger who teaches people to break through the Chinese Wall.1/
— Yun Xie (@Yun__Xie)
По време на следствието и правосъдните процедури Бей не съумява да научи доста детайлности за случая на брачна половинка си, защото управляващите ѝ споделят, че той включва „ държавна загадка “. Руан е бил съден скрито и Бей го е видяла още веднъж едвам при произнасянето на присъдата му в Шанхайския съд номер 2 на 10 февруари тази година, сподели тя.

„ Той беше извънредно слаб и косата му бе побеляла съвсем напълно “, сподели Бей. Руан не споделил нито дума и половината от лицето му било покрито с маска.

„ След произнасянето на присъдата той се обърна и ме погледна, като че ли показваше противоречие и търсеше помощ. Мога да кажа, че присъдата е доста по-тежка, в сравнение с е очаквал “, сподели тя. „ Казах му: „ Обжалвай “.

Според копие от присъдата, забелязано от CNN, съдът постановява, че Руан е „ от дълго време таил неодобрение “ от политическата система и общественото ръководство на Китай.

„ От юни 2009 година (Руан) е употребявал компютъра си, с цел да напише повече от 100 бунтовни публикации, които популяризират клюки и клюки, нападат и клеветят настоящата политическа система на страната, подбуждат към подривна активност на държавната власт и желание да смъкват социалистическата система, “ се споделя в присъдата на съда.

Добавя се, че публикациите, оповестени в задгранични платформи, са привлекли „ огромен брой интернет консуматори да четат, разясняват и споделят, причинявайки пагубни последствия “.

Но в правосъдните документи не се загатва името на блога на Руан, нито се дават детайлности за наличието, което се счита за подривно. След произнасянето на присъдата съдията изискал от Бей да подпише съглашение да не разгласява присъдата, което тя отказала ", споделя самата Бей пред CNN.

An anonymous Chinese tech and political blogger called “Program-Think ” 编程随想 stopped posting in May, and rumours are swirling as to why – The Diplomat
— Sense Hofstede (@sehof)
Решена да разбере какво са укрили управляващите от нея, Бей научи по какъв начин да употребява VPN или виртуална частна мрежа, с цел да заобиколи строгите интернет ограничавания на Китай.

„ Не може да е просто съвпадане “

Цялата информация за блога съответствува с тази на компютъра на нейния брачен партньор. Блогът започва през 2009 година и последната му обява, дълъг лист с рекомендации за книги, беше оповестена на 9 май – ден преди Руан да бъде отведен и преносимият компютър му да бъде иззет. Имало и интервал от четири месеца, спомня си Бей, когато Руан бил болен и прикрепен на легло, който съответствува със мъртвило в публикуването в блога.

" Стилът на писане и стремежите на създателя изглеждат твърде познати, както и неговата искреност и убеденост, които от време на време граничеха с надменност ", споделя Бей.

По време на полицейски следствия тя научила, че брачният партньор ѝ е разгласил повече от 700 публикации в задгранична платформа – тъкмо както направил Program Think.

„ Не може да е просто съвпадане “, сподели Бей.

„ Осъзнах под какъв напън е бил той толкоз дълго време. Той правеше всички тези рискови неща, носейки толкоз доста тежест на раменете си напълно самичък “, сподели тя.

„ Дори откакто беше хванат, никой не можа да му помогне, тъй като никой не знаеше, че той е Program Think. “

CNN не съумя да удостовери онлайн самоличността на Руан и известията до имейл адреса, посочен в блога на Program Think, са останали без отговор. CNN направи многократни телефонни позвънявания до междинния съд номер 2 в Шанхай, само че не съумя да се свърже с никого, който желаеше да разяснява случая на Руан или да отговори дали присъдата му е обвързвана с блога на Program Think.

Бей обаче е уверена, че двамата са свързани и сподели, че съжалява, че не е научила по-рано за това, което счита, че е онлайн самоличността на нейния брачен партньор.

Миналия месец Бей назначи двама от най-известните китайски юристи по правата на индивида, Мо Шаопинг и Шан Баоджун, като бранители на Руан по обжалването му.

Но Висшият национален съд в Шанхай ги отхвърли, потвърждавайки, че Руан е изискал правна помощ и страната към този момент му е назначила двама юристи.

CNN се обърна към Върховния национален съд на Шанхай за коментар. В политически чувствителни случаи страната постоянно отхвърля назначени от фамилията юристи и назначава свои лични юристи вместо това.

Въпреки формалния напън върху нея да мълчи, тя реши да оповести обществено случая на Руан, надявайки се, че медийното излагане и публичното внимание може да оказват помощ на брачна половинка й да получи заслужено обжалване.

„ Пропуснах опцията (да му помогна) за първия му развой. Не мога да пропусна и обжалването, това е последният късмет – би трябвало да се уверя, че ще бъде заслужено “, сподели тя.

В интервю с държавното списание преди години, Руан сподели: „ Аз съм човек, който е удивен от технологиите, единствено новите технологии ме изпълват със пристрастеност. “

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР