Войната в Украйна вече доказа, че почти всички предположения на

...
Войната в Украйна вече доказа, че почти всички предположения на
Коментари Харесай

Големият въпрос за Европа: Какво ще направи една слаба Русия?

Войната в Украйна към този момент потвърди, че съвсем всички догатки на хората са неправилни и в този момент Европа се чуди какво към момента може да се допуска, написа в собствен разбор CNN Business.

Февруарското навлизане беше изненадващо във всяко отношение – за тези, които смятаха, че Москва не е задоволително смела, с цел да се опита да реализира подобен огромен и необмислен проект. За тези, които смятаха, че съветските военни ще преминат безпроблемно през страна с 40 млн. души население и след 10 дни ще организират интервенции по очистване на следствията. Както и за тези, които смятаха, че руснаците разполагат с механически и разследващи благоприятни условия да създадат освен това от инцидентно бомбардиране на цивилни региони със старомодна артилерия, която кремълските военни са усъвършенствали още от Грозни в Чечения през 90-те години на предишния век. И най-после, за тези, които смятаха, че размахването на нуклеарната сабя е абсурд през 2022 година, че не е допустимо да заплашваш хората с нуклеарни оръжия, тъй като заличаването, което те ще донесат, ще бъде цялостно, за всички на планетата.

Въпреки това до края на 2022 година Европа се сблъска с редица незнайни, които не можеше да си показа през януари. Накратко: войска, в миналото считана за третата най-страховита в света, нахлу в по-малката си съседка, която допреди година се отличаваше най-вече с IT и селско стопанство.

Русия похарчи милиарди евро за привидна рационализация на въоръжените си сили, само че се оказа, че това значително е фарс. Тя откри, че веригите ѝ за доставки не работят на няколко десетки километра от личната ѝ граница. Също, че оценката ѝ за Украйна като нация, която обезверено се пробва да се освободи от личния си " нацизъм ", е килнат артикул на преценката на подчинени на един президент – Владимир Путин – на който се споделяше това, което искаше да чуе в изолацията по време на пандемията.

Освен това Русия се сблъска и със Запада, който надалеч не беше разлъчен и неуверен, а в противен случай – на драго сърце изпрати част от боеприпасите си на източната граница. Западните мощни на деня може би се почувстваха сюрпризирани и от обстоятелството, че алените линии на Русия наподобява се трансформират непрекъснато, защото Москва осъзнава какъв брой лимитирани са неядрените ѝ благоприятни условия. Нищо от това не трябваше да се случва. И по този начин, откакто обаче се случи, какво прави Европа и защо се приготвя?

Ключът е в това какъв брой ненадейно единен се оказа Западът. Въпреки различията във връзка с Ирак и Сирия и частичното отвращение да се изразходват 2% от Брутният вътрешен продукт за сигурност – нещо, което Съединени американски щати от дълго време изискват от членовете на НАТО – Европа и Съединени американски щати беседват с идентичен ритъм във връзка с Украйна. Понякога Вашингтон застава на по-предпазлива позиция, а има и автократични изключения, като Унгария. Но смяната е в посока на единение, а не на разграничение. И това е огромната изненада.

Твърдения, че Русия е изгубила войната, са към момента преждевременни. Все още има променливи, които могат да доведат до патова обстановка в интерес на Москва или даже до поврат. Възможно е НАТО да загуби самообладание или хъс във връзка с доставките на оръжие и да потърси по-удобно икономическо решение, в сравнение с дълготрайна сигурност, настоявайки за неблагоприятен за Киев мир. Но към този момент това наподобява малко евентуално.

Русия се е укрепила на източния бряг на река Днепър в Южна Украйна и има преимуществото, че фронтовите линии на Донецк и Луганск на изток са по-близо до съветската граница. Предизвикателствата обаче са големи – неприятно подготвените и наложително призовани бойци са 70 000 от силите на фронтовата линия – и това е съгласно благосклонната оценка на Путин, който се бори за муниции и е обект на постоянни и открити вътрешни рецензии за веригата на доставки през зимата.

Украйна е на своя територия, духът е към момента висок, а западните оръжия не престават да идват. Перспективата за съветско проваляне може да се преглежда в по-широк проект. Руските въоръжени сили ще се нуждаят от десетилетия, с цел да си възвърнат даже сходство на статут, еднакъв на този на НАТО. Това е може би най-голямата загуба за Кремъл – дългогодишните старания, употребявани за възобновяване на репутацията на Москва като интелигентен, несъразмерен зложелател с стандартни подкрепящи сили, се изпариха за към шест месеца неприятно ръководство.

Въпросът за нуклеарната мощ към момента е настоящ, най-много тъй като Путин обича да се базира на него постоянно. Но даже и в този случай опасността от страна на Русия е отслабнала. Първо, НАТО изпрати недвусмислени сигнали за стандартното опустошаване, което нейните сили биха предизвикали, в случай че бъде ситуирано каквото и да е нуклеарно устройство. Второ, тогавашните съдружници на Русия – Индия и Китай – бързо оцениха поредните съветски провали и обществено осъдиха нуклеарната изразителност на Москва. И най-после, пред Кремъл остава един въпрос, чийто отговор никой не желае да знае – в случай че веригите за доставка на дизелово гориво за бойните коли, които са на 60 километра от съветската граница, не работят, тогава по какъв начин могат да бъдат сигурни, че " бутонът " ще сработи, в случай че един буен Путин го натисне? Няма по-голяма заплаха за една нуклеарна мощ от това да разкрие, че нейните стратегически ракети и капацитет за ответен удар не работят.

Въпреки този осезателен крах на Русия, Европа не чака епоха на по-голяма сигурност. Призивите за увеличение на разноските за защита са по-силни и по-разпространени, даже и да идват в миг, когато Русия, която десетилетия наред определяше европейската сигурност, се оказва по-малко заплашителна. Европа стартира да осъзнава, че не може да разчита на Съединените щати – и на техните луди съмнения сред политическите полюси – за личната си сигурност.

Междувременно хиляди почтени украинци умират вследствие на егоистичния и неправилен опит на Путин да възроди царската империя. В по-широк проект авторитаризмът е изобличен като пагубна система, от която могат да избухнат войни.

И въпреки всичко, от това злополучие произлезе нещо положително. Европа към този момент знае, че би трябвало незабавно да се откаже от зависимостта си от съветския газ и от въглеводородите като цяло в дълготраен проект, защото икономическата взаимозависимост от изкопаемите горива на диктаторите не може да докара до дълготрайна непоклатимост.

В продължение на повече от 70 години Русия и Западът държаха света в плен на взаимно обезпечено заличаване. Това беше мир, учреден на страха. Това поражда и една не толкоз плашеща вероятност, че Русия – сходно на доста автокрации преди нея – може да изчезне, повредена от личната си вътрешна взаимозависимост от страха.

Сегашното предизвикателство пред Европа е да се оправи с Русия, която се намира в положение на отричане с изгледи да премине в положение на следен крах. След като подцени капацитета на Москва за нанасяне на несгоди, в този момент Европа би трябвало да внимава да не надцени нейния капацитет като опасност.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинРусия Европа война в Украйна Запада Владимир Путин нуклеарна опасност ПоследниНай-четениПолитика 36 Големият въпрос за Европа: Какво ще направи една слаба Русия? Крипто 64 Уроците на 2022: Пет неща, които трансформираха крипто вечно Наука 124 Китайските проекти за Луната стреснаха НАСА Енергетика 676 България получи достъп до терминалите за полутечен газ в Турция Личности 10299 „ Първият човек в историята “: Мъск изтри 200 милиарда $ от благосъстоянието си Любопитно 10272 Защо най-малката винарна в света не желае да пиете виното ѝ? Бюджет и финанси 7088 Какво се трансформира в България от 1 януари 2023 година Личности 4868 Дейвид Бекъм гради фешън империя и става още по-богат Всички новини13:08 To:know 36 Календар на пенсионните и обществени плащанияОще от ПолитикаВиж всички„ Изключително сложна задача “: Радев връчи втория мандат за правителствоЕС ще поддържа Украйна „ колкото е належащо “„ Дигитален фентанил “: Забраната на TikTok наподобява по-близоДубай отстранява високия налог върху алкохола Следвай ни в обществените мрежи
RSS
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР