Клетвата на беше достойна, очаквах поздравления от южната съседка за

...
Клетвата на беше достойна, очаквах поздравления от южната съседка за
Коментари Харесай

Мицкоски призова Гърция да спре демонстрацията на мускули

Клетвата на беше почтена, чаках поздравления от южната съседка за безапелационния успех, само че за жалост получихме проява на политически " мускули ".

Това съобщи в четвъртък ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ и предстоящ мандатоносител Християн Мицкоски, представен от МКД.

Той прикани за добросъседски и другарски връзки с Гърция и настоя да няма повече закани, обструкции и връщане към предишното, а двете страни да гледат в бъдещето. Каза още, че чака скоро среща с гръцкия министър председател, с който да разиска стопанската система, туризма, образованието и други въпроси
 Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в Европейски Съюз
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в Европейски Съюз

След като новоизбраният президент на РСМ назова страната си Македония

Според Мицкоски, в случай че Гърция счита, че страната е нарушила Преспанското съглашение, би трябвало да се обърне към Международен съд.

Той напомни още, че страната е изпълнила Споразумението в неговата целокупност, а трите съществени задания не са изпълнени в тази ситуация с южната съседка.

" Ако някой чака ВМРО-ДПМНЕ да повтори грешките от предишното, бъдете сигурни, че няма да го създадем. Нямаме желание да отговаряме на политическите им мускули с преименуване на автомагистрали и летища или създаване на монументи. Не чакам връзките сред двете страни да се основават на политически мускули, чакам да имаме отлични съседски връзки, правя оценка, че ВМРО-ДПМНЕ и локалното държавно управление, ръководено от " Нова народна власт ", имат лична позиция, обвързвана с Преспанското съглашение, т.к. нито едните, нито другите им харесва този контракт ", уточни Мицкоски. За разлика от там, акцентира той, Преспанският контракт е част от македонските институции, македонската конституция и закони.

 Европейски Съюз припомня на новата власт в РСМ да ползва договорите с България и Гърция
Европейски Съюз припомня на новата власт в РСМ да ползва договорите с България и Гърция

Европейска комисия акцентира значимостта от поддържането на положително районно съдействие

Припомняме, че п ремиерът нада осуети кандидатурата на Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз .

До това решение се стигна, откакто назова страната " Македония " , подновявайки разногласието с Атина за името.

Гордана Силяновска-Давкова - която получи поддръжката на възраждаща се националистическа партия при гласуването предходната седмица - загатна предходното име на Македония по време на встъпването си в служба в неделя. По този метод тя наруши съглашението сред Атина и Скопие, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации.

Двете страни се договориха дребният балкански комшия на Гърция да се назовава " Северна Македония " след дълги и противоречиви договаряния през 2018 година, а освен " Македония ", което съгласно Атина допуска териториални искания към гръцка област със същото име.
 Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушаване на сделките както с България, по този начин и с Европейски Съюз
Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушаване на сделките както с България, по този начин и с Европейски Съюз

Той припомня, че страната има отговорности и отговорности като член на НАТО

Съгласно това съглашение гръцкият парламент трябваше да утвърди три меморандума, които включват ускорение на процесите за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, само че Атина изчаква да види дали нейният комшия извършва напълно изискванията на съглашението.

" Няма да ратифицираме меморандумите, в случай че не сме безусловно уверени, че другата страна съблюдава всички разпореждания на съглашението ", акцентира гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис.

Предполагаше се, че така наречен Преспанско съглашение е поставило завършек на 27-годишния спор сред Атина и Скопие и е проправило пътя на Северна Македония да се причисли към НАТО.

Тогава Гърция съобщи, че ще поддържа и кандидатурата на съседа си за присъединение към Европейски Съюз.

Изглежда на Скопие не му стига блокадата от България и влезе в борба с Гърция, която до този миг, въпреки и резервирано, поддържаше започването на договаряния всъщност за еврочленство.

Споразумението с България също е измежду проблематичните тематики за
 Румен Радев предизвести РСМ: Никакви контракти няма да бъдат ревизирани
Румен Радев предизвести РСМ: Никакви контракти няма да бъдат ревизирани

Договорите би трябвало да се извършват, отсича президента

" Ще се заемем със дилемите си тук и ще чакаме, ще чакаме някой рационален ( в София - бел.ред.), с който да беседваме. Аз не виждам от какво е отстъпила България. Двустранен контракт да бъде част от преговорна рамка с Европейски Съюз е казус. Добросъседските връзки са нещо друго и се дефинират от интернационалните критерии ".

Това бяха част от Християн Мицкоски. Той даде изявление пред македонската телевизия " Канал 5 "

Мицкоски разяснява и позицията на служебния министър председател Димитър Главчев, че пред Северна Македония.

Северна Македония стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз през 2022 година За да отговори на условията, тя би трябвало да извърши избрани критерии, в това число да промени конституцията си, мощно оспорван въпрос в страната.

Бившият президент на Северна Македония Стево Пендаровски по отношение на участието на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС). Все отново насочи молба към управляващите да поддържат положителни връзки със съседите, тъй като е в полза на Скопие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР