Войната в Украйна ще доведе до свиване на икономиката на

...
Войната в Украйна ще доведе до свиване на икономиката на
Коментари Харесай

Прогнозата на ЕБВР: Икономиката на Украйна ще се свие с близо една трета

Войната в Украйна ще докара до стесняване на стопанската система на страната с близо една трета през 2022 година, съгласно последната прогноза на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Финансовата институция предвижда, че Брутният вътрешен продукт ще се свие с 30% тази година в отчет за районните стопански вероятности, оповестен през днешния ден

Европейска банка за възстановяване и развитие намали прогнозата си за икономическо възобновяване през идната година до 8% от постоянните 25 %, планувани през май, когато се очакваше, че възобновяване към този момент ще е в ход.

Намалената прогноза е знак за това какъв брой несигурни са икономическите вероятности пред страната. От банката напомнят, че стопанската система ѝ набъбна с 3,4% след пандемията до началото на съветската  инвазия.

„ Въпреки че бойните интервенции през последните месеци станаха по-концентрирани, покривайки територия, която генерира единствено към 20% от Брутният вътрешен продукт, опустошението на човешкия капитал, инфраструктурата и индустриалния потенциал е голямо. Приблизително 15% от предвоенното население е напуснало страната към средата на август, до момента в който други 15 на 100 са били вътрешно разселени ”, означават създателите на отчета. В него те акцентират, че стопанската активност е нарушена, даже в райони без бойни дейности, заради усложнения в доставките, логистични провокации, финансови усложнения и липса на работна ръка.

Руската обсада на пристанищата, възпрепятстването на износа на селскостопански артикули и вредите, нанесени върху производството на стомана в източната част на страната постави завършек на главния експортен капацитет на страната, който генерираше съвсем половината от всички предвоенни доходи от експорт, са изводите на анализаторите.

Брутният вътрешен продукт се срина с 15,1% на годишна база през първото тримесечие на 2022 година и с 37,2% през второто тримесечие, когато се организираха най-тежките и необятно публикувани боеве. Инфлацията се увеличи до 23,8% през август 2022 година заради спирания на доставките и растящия фискален недостиг.

Първоначалната огромна взаимозависимост на страната от парично финансиране на фискалния недостиг на фона на забележителен дефицит на външно финансиране изчерпа задграничните запаси с 20% към юли 2022 година, макар въведените финансови инспекции. Това принуди Централната банка да усили главния лихвен % от 10% на 25% през юни и да предприеме еднократна обезценка на валутата с 20% през юли.

Оттогава обстановката се усъвършенства, частично заради по-големия приток на външно финансиране през август и септември. В резултат валутните запаси възвърнаха половината от загубите си до края на август, акцентират създателите на отчета. Според тях обновяване на износа на зърно от някои пристанища и упованието за задоволително външно финансиране са позитивни фактори за икономическата интензивност през останалата част от 2022 година

Рисковете за прогнозите обаче са извънредно високи според от продължителността и интензивността на войната. Стремителната инфлация и намаляващите доставки на газ, подхранвани от съветската инвазия в Украйна, ще обиден растежа в някогашния руски блок през идната година, обобщават от Европейска банка за възстановяване и развитие.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР