Войната в Украйна, а преди това и световната пандемия, хвърлиха

...
Войната в Украйна, а преди това и световната пандемия, хвърлиха
Коментари Харесай

Проф. Стойков за сянката на войната върху модата: Бъдещият стил ще е меланхоличен и сюрреалистичен

Войната в Украйна, а преди този момент и международната пандемия, хвърлиха тежка сянка върху модата, в това число стилния дизайн, стилната промишленост и изобщо потреблението на облекло, допълнения и козметика. Изкуството, луксът, модата и шоубизнесът са първите браншове, които биват покосени във времена на военни конфликти, стопански и финансови рецесии, епидемии и други бедствия. Самоцелното проявление на лъскави сбирки при тази международна фрустрация е еднакво на гуляй по време на чума. Но модата не е единствено инструмент и претекст за свръхконсуматорство и за чесане на суетата, тя е и неповторима платформа за изпращане на обществени, културни и чисто човешки послания.

Модната просвета и стилният дизайн са незаобиколими стопански фактори и таман заради това могат да въздействат, въпреки и индиректно, върху геополитическите стихии и да способстват за възобновяване на мира, на сигурността, на цивилизования метод на живот.

Директната помощ към жертвите и страдащите
Най-големите в първокласната мода не останаха безразлични към нещастието на украинския народ. Много скоро след съветската експанзия против Украйна те се включиха с невиждани до момента ограничения и директна помощ към бежанците от военния призрачен сън. Само дни след началото на така наречен „ военна интервенция “, почнала на 24 февруари 2022 година известни марки като „ Бърбъри “, „ Гучи “, „ Баленсиага “ и „ Дизел “ започнаха да набират средства за поддръжка на страдащите и бедстващите във войната. „ Баленсиага “ направи подаяние на Световната продоволствена стратегия, а „ Гучи “ даде безплатно половин милион $ на Агенцията за бежанците към Организация на обединените нации.

Други не по-малко известни първокласни марки направиха респектиращи дарения на Червения кръст и на редица още неправителствени благотворителни организации и по този метод укрепиха филантропичната помощ за Украйна.

Зад потърпевшите и наранени от войната застана не какъв да е, а един от най-могъщите фешън бизнесмени - Бернар Арно – притежателят на LVMH, в чието портфолио влизат стилните къщи „ Кристиан Диор “,„ Луи Вюитон “, „ Кристиан Лакроа “, „ Живанши “, „ Селин “, „ Фенди “, „ Дона Каран “, „ Тифани “ и други Той подари пет и половина милиона щатски $ на Международния комитет на Червения кръст за да подкрепи „ директните и непреките жертви на този спор “. Интересен факт е, че групировката LVMH, която има 3500 чиновници в Русия, съобщи, че ще продължи да им заплаща заплатите, макар, че още при започване на войната там бяха затворени 124 от нейните магазини.

„ Луи Вюитон “ - един от най-емблематичните марки на тази могъща формация, направи неотложно подаяние от един милион евро на УНИЦЕФ, с цел да даде помощ за украинските деца и фамилии, а „ Шанел “ даде своя принос, създавайки организация за подкрепяне и облекчение на страданията на децата и дамите, потърпевши от войната.

Прочутият топмодел Джиджи Хадид даде персонален образец за човечност, като подари всичките си възнаграждения от Седмицата на модата в Париж на украинския народ.

Козметичният колос „ Л`Ореал Париж “ се включи в обща самодейност дружно с Червения кръст и УНИЦЕФ, като подари над един милион $ за бежанците в Украйна посредством L'Oréal Fund for Women. Той се сплоти с редица локални и интернационалните организации с нестопанска цел, с цел да поддържа възходящия брой бежанци и хора на място в Украйна.

Съобщението, качено в корпоративния уебсайт на „ Л`Ореал “ съвсем при започване на съветската инвазия беше повече от недвусмислено: „ Вече направихме подаяние от един милион евро и започнахме да доставяме хигиенични артикули на неправителствени организации в Полша, Чехия, Румъния и в самата Украйна. През идващите седмици ще дарим 300 000 продукта. ". Козметичната империя изрично осъди войната в Украйна и изрази загрижеността си към своите 326 украински чиновници, техните фамилии и хората на Украйна.

„ Въпреки че някои са съумели да преминат границата, по-голямата част от нашите чиновници остават в страната при все по-тежки условия. Ние сме загрижени за тях и се опасяваме за тяхната сигурност. " – се споделя още в позицията на козметичната империя.

Символната и ритуална поддръжка за украинците
Само четири дни след началото на военната инвазия в Украйна почналата в Седмица на модата в Париж сподели силата на знаците и знаците на силата на съпричастието, поддръжката и хуманността. Тъкмо модата и образната просвета са една от най-мощните платформи за изпращане на знакови послания и на послания на знаците на човешкото съпричастие и съчувствие. Единството на висшата мода – марки, дизайнери, ателиета и студия, пролича изключително прочувствено в ритуалния метод, по който те които осъдиха войната в Украйна и предложиха помощ и поддръжка на украинските бежанци.

Един от най-активните в това отношение бе дизайнерът на „ Баленсиага “ Демна Гвасалия, който самият е емигрант от гражданската война в Грузия. Колко ясни и безапелационни са думите, изразяващи духа и положението на всички, ангажирани в стилния дизайн и промишлеността на лукса: „ Във време като актуалното, модата губи своята новост и действителното си право на битие! “. Той показа арт апаратура със зимни виелици и написа текст за контузията от военната експанзия, която е получил като дете (хартиените послания с неговите думи бяха поставени на всички столове в залата, които бяха повече от 500). В знак на съпричастие Салма Хайек – брачна половинка на Франсоа-Анри Пино (собственик на „ Баленсиага “) беше облечена с тоалет в цветовете на украинския народен байрак – жълто и синьо.

Важно е да се подчертае, че безусловно часове след началото на експанзията против Украйна и дни преди Парижката седмица на модата не какъв да е, а кралят на минимализма Джорджо Армани разпореди ревюто на най-новата му сбирка в Милано да бъде показано без музика. Своята „ тиха “ поддръжка дизайнерът изясни с думите, че по този метод е желал да покаже на света, че в миг на война, когато умират цивилни жертви и почтени хора не може и не трябва да се чества, и че самият той е мощно угрижен от тази ужасна покруса.

Един от най-талантливите модерни фешън създатели Оливие Рустейн – сегашен дизайнер на „ Балмен “ и предстоящ – на „ Жан Пол Готие “, също насочи мощен зов за мир със своята сбирка, показана на Седмицата на модата в Париж, като сподели „ не “ на експанзията, омразата и лъжите.

Подобно на глобите към съветските спортисти, спрени от участия в интернационалните надпревари, и модата не беше пощадена от рестрикции, които съгласно някои коментатори са заслужени, а съгласно други – несправедливи. Дискусията в тази посока продължава, само че по този начин или другояче Френската федерация на висша мода в Париж анулира виртуалното ревю на Валентин Юдашкин на Седмицата на модата, което трябваше да се организира на 8 март 2022 година, като за причина бе посочено събитието, че съветският дизайнер не се дистанцирал от войната на Русия против Украйна.

Дрескодът на емпатията бе засвидетелстван и посредством многочислени образци за съпричастност посредством избора на облекло. Силно усещане на медиите направи събитието, че първата дама на Съединени американски щати Джил Байдън носеше защитна маска с бродерия на слънчоглед – националното цвете на Украйна, както и бродерия на същия знак на ръкава на роклята си – по време на речта на президента Байдън за положението на Съюза. Кралицата на Испания Летисия пък облече украинска фолклорна блуза, така наречен вишиванка, по време на благотворително събитие.

Политическият дрескод на президентите Путин и Зеленски
Макар и необичайно, на фона на показваното непрестанно в медиите извънредно лице на войната (разрушени жилищни здания, лечебни заведения, театри и доста други инфраструктурни обекти), за известно време фокусът бе подложен върху първокласната пухена парка на съветския президент при едно от редките му обществени появявания. Като контрапункт бе посочена съвсем несменяемата зелена армейска тениска на украинския президент.

Безспорно е прелюбопитен политическият дрескод на Путин и Зеленски, защото по облеклото и външния тип могат да се разчетат значими информационни елементи и да се декодират основни политически послания. Още повече, че в тази ситуация става дума не просто за държавни глави, а за главнокомандващи на две воюващи страни, които към този момент втори месец са в извънредно яростен въоръжен спор.

Украинският главнокомандващ е по-адекватен с неговия оптимално банален жанр: непрекъснато го виждаме с маслинено зелени милитъри тишърти и якета, толкоз присъщи за украинското войнишко облекло. Така обликът му е по-реалистичен, а и той непрекъснато е в обществените мрежи и насочва послания от своя бункер, улицата или пък от командния пункт, без значение дали дава брифинг или приказва пред американския Сенат, немския Будестаг или пред Европейския парламент.

От друга страна, в своите изказвания Владимир Путин е по-скоро формален и настоятелен в неизменимия костюм и вратовръзка, което също е част от неговата тактика, координирана с формалната лексика в Русия за експанзията в Украйна, наричана „ военна интервенция “, а не „ война “. Несъмнен гаф, обаче, бе събитието, че той произнесе тирада на стадиона в Лужники, облечен в скъпо яке или още – парка, на италианския първокласен бранд „ Лоро Пиана “, който е част от стилната империя LVMH. Удобната пухена дреха, струваща 12 хиляди евро, беше шумно коментирана в медиите. Основания за упреци имаше значително, като измежду тях бяха и упреците, че е редно съветският президент да носи облекло, създадено в Русия и, че демонстрацията на разкош не прави положително усещане изключително в изискванията на вилнееща война и гигантска икономическа рецесия.

***
След всичко казано дотук естествено поражда и въпросът: в действие ли ще бъдат досегашните разбирания за грациозност или пандемичните бедствия и военните катаклизми коренно ще трансформират стила на обличане? Дали и по какъв начин сянката на войната върху модата ще се отрази на външния тип на хората? Несъмнено все по-ярко изразени са признаците на усмиряване, въздържане и най-много – смиряване, на модата под въздействието на днешните катаклизми, на пандемията и най-много на войната в Украйна. Това е очевидно освен по стилните сцени в Милано и Париж, само че и в действителния живот. Дори и в най-високия клас облекло и аксесоари – от кутюр (висша мода) проличава ясно туширането на лукса за сметка на дейното нахлуване на детайли от всекидневния, състезателен и нехаен жанр.

Днешният, пък и утрешният ден на стилната просвета имат и ще имат все по-малко общо с досегашните показа за красиво, изтънчено и елегантно облекло. Перифразирайки едно заглавие на в. „ Гардиън “ ще подчертая, че бъдещият жанр ще става все по-меланхоличен и сюрреалистичен…
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР