Война. Инфлация. Избори. Украйна.Едва ли някой си го е пожелавал

...
Война. Инфлация. Избори. Украйна.Едва ли някой си го е пожелавал
Коментари Харесай

Думите, с които ще запомним 2022: Инфографика

Война. Инфлация. Избори. Украйна.

Едва ли някой си го е пожелавал - само че това се оказаха най-емблематичните думи на 2022 година за България. Това демонстрира анкетата на платформата за просветеност " Как се написа " на Павлина Върбанова - едно от първите онлайн места, които ревизираме, когато се колебаем за правописа на думите.

В топ 10 на думите на 2022 година водещи са политическите тематики. Неизбежно за годината, в която Европа се разсъни във война, признакът Z се трансформира в новата свастика, цените на всички съществени артикули и услуги скочиха, а в България беше свалено първото постоянно държавно управление след поредност от безплодни парламенти.

Разнообразието в групата идва с помощта на Панайот Панайотов, чиято крилата фраза " мижав интерес " от разногласието му с Кичка Бодурова се класира на почетното седмо място в листата на думите, с които ще запомним 2022.

За съпоставяне - в 2022 година няма и диря от част от тематиките, доминирали година по-рано, които съвсем напълно бяха свързани с пандемията и вълненията към имунизационната акция.

Само думата " избори " се повтаря и в двете години. И сигурно ще е измежду водещите термини и на новата 2023 година, в която предстоят най-малко 2 вота - парламентарен и локален (в два тура).

В акцията „ Думи на годината с Как се написа? “, която се осъществя за втора поредна година, всеки имаше опция да гласоподава за знаковите думи и изрази за България през миналата година. В проучването на значимите за обществото ни тематики за първи път у нас се включва още един съставен елемент – ранглиста на най-употребяваните думи и изрази в медиите на български език.

Анализът на системата за световен медиен мониторинг и разбори Sensika демонстрира 20-те най-често споменавани думи в интервала 1 януари – 31 декември 2022 година

С помощта на софтуерни принадлежности и модели за машинно образование, тренирани на български език, са тествани 11 милиона и 300 хиляди изявления в 7993 онлайн осведомителни източника – новинарски уеб сайтове, портали, уеб сайтове на електронни медии, блогове и други

Оказва се, че най-използвани са „ България “, „ Русия “, „ Украйна “, „ война “, „ Европа “, „ Съединени американски щати “, „ политика “, „ министър “, „ цена “, „ дете “, „ помощ “. Сред класиралите се в първите 20 са и „ газ “, „ сила “, „ ръководство “ и „ стопанска система “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР