Вотът на недоверие срещу правителството не е заради икономическата му

...
Вотът на недоверие срещу правителството не е заради икономическата му
Коментари Харесай

Това правителство няма да разреши да се краде. Петков отхвърли мотивите за вота срещу кабинета

Вотът на съмнение против държавното управление не е поради икономическата му политика, а поради резултатите му в битката с корупцията, правосъдната промяна и енергийната самостоятелност. Това сподели министър председателят Кирил Петков по време на дебатите в Народното събрание по вота на съмнение против държавното управление.

Вотът предходната седмица, като от партията оповестиха като причина "провала " на държавното управление във финансово–икономическата политика. Дебатите по вота започнаха във вторник в 11 часа.

Според Кирил Ананиев от ГЕРБ, който изчете претекстовете за желаната оставка на кабинета от парламентарната естрада, държавното управление е позволило неконтролируема инфлация и обедняване на популацията, стопански срив , огромен недостиг и външен дълг.

"Икономическата политика на държавното управление е опасност за финансовата, а оттова и за националната сигурност ", сподели Ананиев. По думите му фискалната политика е "с избирателен темперамент, надалеч от потребностите на страната ".

Премиерът Кирил Петков отхвърли обвиняванията на някогашните ръководещи и ги дефинира като "грешни стопански внушения ".

"Какъв стопански срив, когато приказваме за 4% напредък за първото тримесечие? ", попита министър председателят. "Абсолютно е погрешно изказванието, че в хазната няма пари ", добави той.
 Премиерът Кирил Петков и министрите Асен Василев и Даниел Лорер
Министър-председателят изброи дейностите на кабинета, които съгласно него са същинските претекстове за вота на съмнение: "отвоюването " на граничния пункт " Капитан Андреево " , прекъсването на практиката за възлагане на инхаус поръчки , закриването на профилираното правораздаване , премахването на опцията за поданство против вложения, внасянето на законопроект за реформиране на антикорупционната комисия , прекъсването на зависимостта от съветския природен газ .

"Това държавно управление няма да позволи да се краде от българския поданик и тези, които са го правили, рано или късно ще стигнат до действително правораздаване. Заради тези претекстове на следващия ден би трябвало да вземете решение и имате действителен късмет да вкарате страната в политическа рецесия по време на война, да изпуснете историческото време за правосъдни промени и да върнете съветския газ ", сподели Петков.

Министърът на финансите Асен Василев също отговори на обвиняванията на ГЕРБ, като даде образци за икономическата конюнктура в страната.

"Дефицитът в България е един от най-ниските в Европейски Съюз тази година. Дефицитът е 4,1% с Коронавирус ограниченията, 2,5% без Коронавирус ограниченията, тъкмо както беше утвърдено от Народното събрание в края на януари и вие също гласувахте за този бюджет ", обърна се той към Кирил Ананиев.
 Станислав Балабанов
По-рано от трибуната се изрече и депутатът от "Има подобен народ " (ИТН) Станислав Балабанов . Той упрекна държавното управление в "безхаберие и несръчност " и подлага на критика политиката на кабинета в региона на битката с корупцията, правосъдната промяна и финансите.

Балабанов повтори и обвиняването към премиера Кирил Петков в „ национално изменничество “ по отношение на политиката му към Северна Македония. Тези обвинявания като неоснователни.

Това е "илюзия за смяна, която носи само отчаяние ", сподели Балабанов.

Депутатът подлага на критика и народните представители от Има Такъв Народ, които напуснаха парламентарната група.

Депутатът от Българска социалистическа партия Александър Симов отговори на Балабанов с думите: "Тук не е телевизионно студио ".

В залата по време на дебата е съвсем целият кабинет. Отсъства единствено един от министрите на "Има подобен народ " в оставка - външната министърка Теодора Генчовска. Другите двама от квотата на Има Такъв Народ - Гроздан Караджов и Александър Николов, са в залата.

Присъства и Радостин Василев, който напусна партията предходната седмица. За присъединяване се записаха 145 от 240 депутати.

След като от ГЕРБ внесоха вота на съмнение в петък, представители на останалите три партии в съпротива в Народното събрание - Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и "Възраждане " .

Според правилника на Народното събрание гласуването се състои не по-рано от 24 часа след привършване на дебата. Проектът за решение се счита за признат, когато за него са дали своят вот повече от половината от всички народни представители.

При отменяне на предложение за съмнение на Министерския съвет ново предложение за съмнение на същото съображение не може да бъде направено в идващите 6 месеца.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР