Вотът на Фестивалното жури, зрителите и радиослушателите за най-добра авторска

...
Вотът на Фестивалното жури, зрителите и радиослушателите за най-добра авторска
Коментари Харесай

Достоен завършек на 30-ото издание на „Пирин Фолк“ Сандански 2022

Вотът на Фестивалното жури, феновете и радиослушателите за най-хубава авторска песен  – единомислещ

За 30-та поредна година в най-слънчевия град – Сандански, се организира влиятелният интернационален фестивал „ Пирин Фолк “. За трета поредна вечер градът още веднъж бе зависим на магията на традициите, а Летният спектакъл – претъпкан!

С Конкурса за нова авторска ария на македонска фолклорна основа се сложи финалната точка в следващата страница от историята на най-популярния фестивал у нас. А във връзка юбилейното му издание президентът на Република България Румен Радев изпрати до уредниците и участниците приветствен адрес, в който посочи смисъла на фестивала и благосъстоянието на македонската фолклорна област като неразделна част от богатата ни фолклорна история.

„ Казват, че няма по-чакана премия за актьора от аплодисментите на публиката. Ето за какво имам вяра, че сърдечните аплодисменти непроменяемо ще съпровождат изпълнителите. На приятелите на музиката поисквам незабравими мигове. На добър час “, написа още президентът.

15 сърцати и прецизни авторски композиции се състезаваха за сърцата на жури и аудитория, а изпълнителите им тръпнеха в очакване да схванат кой ще грабне най-желаните награди.

Единодушната оценка на експертните фестивално и журналистическо жури бе, че участниците в състезанието са показали доста стойностни авторски песни.

В състава на фестивалното жури с ръководител проф. д. н. Венцислав Димов участваха и: Надежда Захариева, Димитър Динев, Атанас Стоянов, доктор Генчо Генчев и Милан Завков. А журналистическото жури бе в състав: Даниела Маринова /председател/, Светлана Кабаиванова, Бойка Атанасова, Ангел Узунов, Катя Василева и Николай Чапански.

Изненадващо за участниците тази година вотът на фестивалното жури съответства изцяло с вота на феновете и с този на радиослушателите на БНР Радио Благоевград. Високите оценки на двата журиращи състава пък съответстваха и при друга ария, която, съгласно оценката на изпълнителката й е друга с това, че „ доста от песните са отдадени на майката, само че не и на бащата “. Един от любимците в Конкурса за изпълнителско изкуство и  единственият, който си потегли в събота вечер от сцената на Летния спектакъл не с една, а с две награди, завоюва и трета – с авторската си ария.

Ето и всички спечелили в Конкурса за нова авторска ария на македонска фолклорна основа, „ Пирин Фолк “ Сандански 2022:

I премия на фестивалното жури:

„ Една обич свещена “ – ВГ Средногорски звън

Музика: Светослав Лобошки

Текст: Мариана Пищалова

Аранжимент: Светослав Лобошки

II премия на фестивалното жури:

„ Бащин завет “ – Еми Стамболова

Музика: Димитър Милев

Текст: Елица Петрова

Аранжимент: Димитър Милев

III премия на фестивалното жури:

„ Цвето “ – Стоян Петков

Музика: Цане Петров

Текст: Цане Петров

Аранжимент: Цане Петров

и

„ Де гиди, калеш Никола “ – Дъбенската група

Музика: Сашко Митковски

Текст: Дъбенската група

Аранжимент: Сашко Митковски

Награда на феновете:

„ Една обич свещена “ – ВГ Средногорски звън

Музика: Светослав Лобошки

Текст: Мариана Пищалова

Аранжимент: Светослав Лобошки

Награда „ Свети Врач “ на Община Сандански

„ Пей ми, Пирине “ – Галина Димитрова

Музика: Красимир Гюлмезов

Текст: Мариета Ангелова

Аранжимент: Красимир Гюлмезов

Награда на Фен Фолк ТВ:

„ Южна кръв “ – Дарко Релушкоски

Музика: Деян Момироски

Текст: Дарко Релушкоски

Аранжимент: Деян Момироски

Награда на журналистическо жури:

„ Бащин завет “ – Еми Стамболова

Музика: Димитър Милев

Текст: Елица Петрова

Аранжимент: Димитър Милев

Награда на БНР Радио Благоевград – ария на слушателите:

„ Една обич свещена “ – ВГ Средногорски звън

Музика: Светослав Лобошки

Текст: Мариана Пищалова

Аранжимент: Светослав Лобошки

За положителното показване на участниците несъмнено способстваха и вълнуващите хореографии към песните, в които се включиха над 100 танцьори от Сандански и района. Това са фолклорните ансамбли “Празник ”, “Македонци ”, “Никола Вапцаров ”и танцова групировка “Хоуп ”!

Като подарък за гостите в Летния спектакъл и за феновете пред дребните екрани, танцьорите от „ Празник “ извършиха хубав танц с тъпани. Той извърши ролята и на умел преход към празничната стратегия със специфичните гост-изпълнители на вечерта – неповторимата Глория и едно от най-емблематичните за сцената на Пирин Фолк имена – Володя Стоянов – Войводата.  

Очаквано, с красивия си глас и изтънчено наличие на сцената,  Глория влияе мощно на публиката. Тя се показа с някои от най-емблематичните си песни, с които подвигна публиката на крайници и сигурно си завоюва нови и правилни почитатели.

С бурни овации на сцената бе приветстван и Володя Стоянов. Появата му бе повече от впечатляваща. С премиера на нова ария — “Хераклея Синтика “, той подари освен красиви мелодия и текст, само че и цялостен мини театър, когато се появи в компанията на 7-годишния Николай Тахов в ролята на Александър Велики като дребен, а да ни опише следващата красива история с ария. Друга своя емблематична ария пък — “Охридска закачка “ Войводата извърши в дует с красивата и извънредно надарена Боряна Карпатова. Публиката ги изпрати с бурни овации, опиянени от магията на традициите, която фестивалът съхранява през годините.

Така на сцената на Летния спектакъл под намерено небе приключи 30-ото юбилейно издание на “Пирин Фолк “, чиито уредници са фолклорната телевизия Фен Фолк ТВ и Община Сандански.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР