Volvo Group и Volvo Cars оперират отделно от 1999 г.

...
Volvo Group и Volvo Cars оперират отделно от 1999 г.
Коментари Харесай

Китайската Geely придобива дял в производителя на камиони Volvo Group

Volvo Group и Volvo Cars оперират настрана от 1999 година

© В© Ints Kalnins / Reuters Още по тематиката
Христо Христов: Транспортът е притежател на огромни промени в новите технологии

Президентът и изпълнителен шеф на транспортната компания " Дискордиа " пред " Капитал "
20 дек 2017
Продажбите на нови коли са скочили с над 55% през ноември

Основна причина за нарасналото търсене е софийският автосалон
17 дек 2017
Революцията на самостоятелните коли

Безпилотните транспортни средства ще бъдат въведени до 2020 година, предвиждат специалисти, като главно става въпрос за планове за градски превоз, както и камиони за доставки
16 дек 2017
Да си вземеш върната кола

През вторите три години от употребата си колите губят стойност почти 3 пъти по-бавно, в сравнение с през първите три
15 дек 2017 За компанията:
Volvo Group е автомобилна компания, учредена през 1927 година Още със самото си основаване компанията стартира произвеждане на леки коли, а малко по-късно включва и камиони в портфолиото си. През 1999 година шведската компания възприема тогавашната наклонност в автомобилния свят и отделя производствата си на камиони и коли в две независими звена, като продава автомобилния си бизнес на Ford.Китайският авто производител Geely и сегашен притежател на Volvo Cars ще заплати 3.5 милиарда евро за придобиването на дял в шведския производител на камиони Volvo Group. Сделката ще обезпечи на китайската компания водещ дял в производителя на камиони и ще сътвори предпоставки за евентуално обединение на двете компании, опериращи под марката Volvo.

За договорката

Geely ще заплати 3.5 милиарда евро на Cevian Capital за придобиването на притежаваните от вложителя деятел 8.2% от Volvo Group. Наред с това китайската компания ще получи и 15.6% от правата на глас на шведския производител на камиони, с което ще се подреди на второ място след шведската капиталова компания Industrivarden.

" На база нашия опит с Volvo Car ние ценим извънредно високо скандинавското име, опит и индустриални обичаи на марката Volvo ", разяснява Ли Шуфу, ръководител на холдинговата компания Geely.
Според Шуфу Geely е декларирала готовността си да поддържа управлението на Volvo Group при осъществяването на актуалната бизнес тактика на компанията, метод, който съществено се отличава от досегашната дейна корпоративна тактика на Geely. Китайската компания направи доста промени по пътя към възраждането на автомобилния бизнес на Volvo, който закупи от Ford през 2010 година

Самата Volvo Group беше подложена на съществени трансформации за последните 11 години, през които Cevian беше водещ акционер на компанията. Настоящата договорка обаче ще постави завършек на това многогодишното въздействие, до момента в който самият Cevian Capital ще се отдръпна от автомобилния производител с над 2 милиарда евро сумарна облага за интервала на присъединяване си в ръководството на Volvo Group. Вероятно от фонда са счели сегашния миг за най-подходящ да се отдръпват, откакто акциите на Volvo Group удвоиха цената си от юни 2016 година след встъпването в служба на новия основен изпълнителен шеф на компанията Мартин Лундщед, някогашен началник на производителя на камиони Scania.

Според Кристър Гардел, съосновател на Cevian, от вложителя деятел са удовлетворени, че са помогнали на Volvo да се трансформира в конкурентна и сполучлива компания. " Сделката ще обезпечи на Volvo освен един предан акционер, само че и стратегически достъп до значими за бъдещото развиване на компанията области като технологии за самостоятелни и електрически коли и най-много достъп до китайския пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР