Военномедицинска академия (ВМА) ще се включи в инициативата Movember-2023 с

...
Военномедицинска академия (ВМА) ще се включи в инициативата Movember-2023 с
Коментари Харесай

Уролози от ВМА ще преглеждат безплатно през ноември

Военномедицинска академия (ВМА) ще се включи в самодейността Movember-2023 с профилактични прегледи и скрининг за ранна диагностика на рак на простатната жлеза и рак на тестисите. Това оповестиха от лечебното заведение.

Консултациите със експертите от клиника „ Урология ” ще бъдат в дните понеделник, сряда и петък (през целия ноември), от 15:00 до 18:00 ч., в кабинет 242, в поликлиниката на болничното заведение. За задачата е належащо авансово записване, на тел.: 02/ 92 25 334, като записванията ще продължат до привършване на авансово оповестените часове. Препоръчително е пациентите да изследват авансово своя простато-специфичен антиген (ПСА/PSA).

Простатният карцином е най-често срещаното онкологично заболяване измежду мъжете в Европа и у нас, напомнят от ВМА. Европейската урологична асоциация предлага годишното проучване на туморния маркер на простатната жлеза при всички мъже над 50-годишна възраст, както и след навършване на 45 години при мъже с фамилна обремененост за простатен карцином. Резултатите от проучването би трябвало да бъдат съветвани с доктор уролог.

В началната фаза на развиване простатният карцином не провокира недоволства и заради тази причина профилактичните прегледи и проучвания са значими за навременното му диагностициране. Ракът на простатата е изцяло лечим, когато е открит в точния момент.

Думата Movember е композиция от австралийската разговорна дума за мустак – „ Мо “, и за месец ноември (November). Това е месецът, когато мъжете си " пускат " мустаци или не се бръснат, с цел да се притегли вниманието върху проблемите на мъжкото здраве и съответно върху рака на простатата и други злокачествени болести при мъжете. Movember е интернационална самодейност, зародила в Австралия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР