Военният кореспондент Александър Коц от фронтовата линия отрече лъжите на

...
Военният кореспондент Александър Коц от фронтовата линия отрече лъжите на
Коментари Харесай

Тук руския войник бие врага с „ботуш”: Как първите „успехи” на контранастъплението на Украйна се оказаха лъжа

Военният сътрудник Александър Коц от фронтовата линия отхвърли лъжите на украинските медии за загубата от съветските сили на селища в Запорожие

КОЛЕГИ Пожарна охрана САНКЦИИ

- Но ние сме сътрудници в прочут смисъл – беседвам с бойците от Хабаровската мотострелкова бригада.

- Това в какъв смисъл? – интересуват се те.

- И аз като вас бях упрекнат от украинските медии за случилото се преди година в региона на Киев.

Показвам остаряла отрезка от вестник, в която черно на бяло написа: „... взе участие дружно с възпятите от него „ Гостомелски юнаци ”. Бойците -жители на Хабаровския край, бяха упрекнати за случилото се в Буча. Уникален случай за съветско поделение. Почти целият състав на бригадата (на Запад откриха описи единствено за 2018 година, само че взеха решение, че и по този начин въпреки всичко ще стане) попадна поименно под глобите на Европейски Съюз.

Разбира се, никой не се занимаваше с доказателства. Например, бях в покрайнините на този град през март 2022 година И не видях никого там с изключение на десантчиците.

„ Но ние въобще не бяхме там “, обяснява обстановката един от офицерите. - В този град не сме изпълнявали никакви задания - това не беше наша зона на отговорност. Просто ги ударихме мощно по зъбите, единствено че на друго място, тъй че се наскърбиха. Те са го измислили.

В ОЧАКВАНЕ НА НАСТЪПЛЕНИЕТО

С тази бригада постоянно бяхме някъде наоколо – ту край Киев, ту край Изюм. Ала инцидентно се срещнахме в родината на Нестор Махно, покрай град Гуляйполе, който по време на Гражданската война беше център на Махновщината. Направлението е стратегическо. Оттук се отваря пътят за Пологи, по който карам до фронтовата линия на обичайна " Буханка " /букв. “самун “, фургон на УАЗ/ - тази кола се оказа извънредно непретенциозна и необикновено проходима в СВО.

Названията на обитаемоте места минават около прозореца - Новоселовка, Степановка, Марфопол... Някъде към този момент съм чувал тези имена, само че в противоположен ред. Точно! Онзи ден украинските телеграм канали оповестиха, че ВСУ сполучливо са се преместили напред на 50 километра от Гуляйполе надълбоко в нашата територия, овладявайки таман тези селища.

Само че не виждам Брадли, няма Леопарди, няма кръстове на бронята. Само селски къщи, разрушени от украинската артилерия, греещите в пъстри цветове лалета пред тях и невидимото наличие на съветската войска,

Разбира се, въоръжените сили на Украйна не пробиха от Гуляйпол. Тук линията на прикосновение замръзна още предходната година и систематично се нанасят единствено позиционни удари. През последните седмици съперникът се засилва и безусловно всеки ден сондира отбранителните ни формирования.

По-трудно е да отидете в Пологи, за разлика от Токмак - през селищата, в които на практика не са останали мирни поданици, само че има зад какво да се укриете. Не е на полето, с цел да се защитавате в окопи. От друга страна, от Пологи е допустимо да се развие нахлуване освен в региона на Запорожие, само че и към ДНР, в случай че ненадейно авантюризмът победи у Зеленски и той се реши да нападна Мариупол.

ТРИ КИЛОМЕТРА ДО АНАРХИЯТА

Движението към позициите – обичайно става заран, под прикритието на гъстата мъгла, спуснала се върху горските насаждения. Отбелязвам, че земята тук наподобява по-суха, в сравнение с в региона на Луганск, само че към момента е влажна. Тук обаче към този момент могат да минават както колесни, по този начин и гъсенични транспортни средства. Придружителят ми, ротният пълководец, накуцва, подпрян на сопа. Близо до Изюм той е ранен от осколка от танков снаряд, откъсна половината от седалището му, няколко месеца възобновяване и бягство от болничното заведение назад на фронтовата линия.

Врагът, несъмнено, има по-изгодни позиции тук - на хълма. При хубаво време тук можеха да ни очушкат като на стрелбище. Вървиш по пътеката, а в близост кратери от дохвърчалите мини, всичко е простреляно до метър. Нашите окопи безусловно се врязват като чеп в сивата зона, оттатък която към този момент се виждат дачите на Гуляй-Поле. А до самия град, дал на света с изключение на анархиста Махно, и сценариста на кино лентата „ Сватбите в Малиновка “, драматурга Леонид Юхвид, има единствено три километра.

Обстрелват ни от минохвъргачки, от танкове и от оръдия. Те щракат, само че ние също работим върху тях, - командирът на взвод ни посреща в добре издигнати окопи. - Понякога се пробват да пробият по фланговете. Ето, оня ден две бойни машини на пехотата, с поддръжката на танк и група пехотинци, нас ни опипваха. Унищожихме ги. Е, и в нашето направление се пробват да смъкват мините-капани. Това е директен знак, че скоро ще стъпчат настъплението. Но ние сме подготвени за това.

С „ БОТУША “ Пожарна охрана ВРАГА

Ако не знаете, че врагът е на 800 метра зад най-близкото поле, тогава е невероятно да разберете, че сте на предната линия, до момента в който не стартира да стреля танк от другата страна – разграничават го по това, че звукът от изстрела идва преди разрива на снаряда.

Като цяло животът на първа линия не се разграничава доста от така наречената втора линия. Командирът на взвода организира „ екскурзия по опорника. Окопи, високи човешки растеж, землянки за отмора, землянки за хранене, две кучета, които вместо котки ловят обнаглелите полски мишки.

„ Виждам придвижване, до седем души са “, хрипти радиото.

- Подгответе " ботуша ", - дава отговор командирът на взвода.

Двама души вадят от купчина клончета противотанков гранатомет, който тук се употребява много сполучливо и от двете страни против живата мощ. Влачат го през стеснен горски пояс до края на полето и го приготвят за пукотевица.

- Оръдие! - командва взводният.

Изстрел, а след няколко секунди и втори. След него следва още един, и още един.

- Отстъпваме - обичайна команда, когато няма предпочитание да чакаме ответния огън. - Там тези седем души се окопаваха по-близо до нашите позиции, от този фланг се пробват да отстранен нашите минни полета. След три или четири минути ще дохвъри „ отговорът “.

ОПИТ ЗА ПРОБИВ

Слизаме в трапезарията, наливаме чай, изваждаме бисквитки от специфичните контейнери срещу мишки.

- Започна се, - декларира този с най-остър слух.

Няколко секунди по-късно някъде в края на лесополосата се чува приглушен гърмеж. По радиото подреждат всички да се скрият в убежища.

- Мини, 82 mm, - те разпознават вражеските муниции в землянката по тон. - Обикновено хвърлят по шест части.

И тъкмо след шест изстрела на фронтовата линия още веднъж настава тишина. Докато се разсее мъглата е време да се подготвим за противоположния път. Вече в тиловата зона узнавам, че ВСУ при съседите от Ореховското направление са се пробвали да пробият. Противникът е атакувал със сили до 20 души с поддръжката на пет бойни машини на пехотата и един танк, само че загубвайки цялата техника, се е отдръпнал. А въоръжените сили на Украйна правят такива „ излети “ всеки ден, избирайки друга посока на удара. Съдейки по обстоятелството, че Киев мина и към методични набези на нашата инфраструктура в тила, контранастъплението е все по-близо.

Превод: Европейски Съюз

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР