Военните действия между Русия и Украйна се водят вече десет

...
Военните действия между Русия и Украйна се водят вече десет
Коментари Харесай

Във Вашингтон нарастват искания за война срещу Русия

Военните дейности сред Русия и Украйна се водят към този момент 10 дни, спорът бързо ескалира. Тъй като съветските елементи не престават напредването си към украинската столица, във Вашингтон нарастват претенции за директна военна интервенция на Съединени американски щати против съветските сили в Украйна.

В четвъртък американският сенатор Линдзи Греъм, авторитетен републиканец, прикани за убийството на съветския президент Владимир Путин. „ Има ли Брут в Русия? “, попита Греъм, намеквайки за убийството на римския император Юлий Цезар от Марк Брут, като по този метод моли за деяние, което съгласно интернационалното право е военно закононарушение. „ Единственият метод войната да свърши е някой в Русия да в профил този човек. Ще направи страхотна услуга на страната си и на света. “

Коментарите на Греъм са единствено най-екстремистки образец за възходящия хор в американския политически истаблишмънт за по-голяма военна ескалация. Много приканват за заличаване на всички съветски самолети, опериращи над Украйна посредством налагане на „ зона, неразрешена за полети “.

„ Дебатът за налагане на зона, неразрешена за полети в Украйна, се нажежава “, писа авторитетното електронно издание Тhe Hill.

„ Сега е моментът да възобновя апела си за зона, неразрешена за полети, по покана на държавното управление на Украйна. Опасявам се, че в случай че военните дейности продължат, ще би трябвало да се намесим по-широко “, написа в своя туитър Адам Кинзинджър (републиканец от Илиноис), някогашен водач от въздушната национална армия, в границите на часове след изказването на Греъм.

Сенатор Роджър Уикър (републиканец от Мисисипи), който е член на Комисията по въоръжените сили на Сената, сподели пред Huffington Post, че би трябвало да бъде „ съществено премислена “ зона, неразрешена за полети.

В авансово записано изказване украинският президент Зеленски назова НАТО „ слаба организация “ за това, че не е наложила зона, неразрешена за полети, като съобщи: „ НАТО умишлено утвърди решението да не се затваря небето над Украйна. Вярваме, че самите страни от НАТО са основали разказ, че хипотетичното затваряне на небето над Украйна ще предизвика директна съветска експанзия против НАТО. Всички хора, които ще умират от този ден нататък, ще умрат поради вас, заради вашата уязвимост, заради вашата липса на единение “, сподели Зеленски.

Засега Белият дом и НАТО обявиха, че не възнамеряват да постановат зона, неразрешена за полети и по този метод да влязат в директен боен спор с огромната нуклеарна мощ Русия. „ По създание това би означавало американската войска да смъква самолети – съветски самолети. Това несъмнено води до ескалация. Потенциално би ни сложило във боен спор с Русия. Това не е нещо, което президентът желае да направи “, сподели прессекретарят на Белия дом Джен Псаки пред MSNBC в понеделник. „ Няма да водим война с Русия с американски войски. “

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг повтори тези изказвания, като сподели: „ НАТО е защитителен съюз... НАТО не търси война с Русия. “

Първоначалните апели за пряк конфликт идват от републиканците, до момента поддръжката от членове на Демократическата партия е по-слаба.

Бившият министър на защитата Леон Панета – демократ, сподели пред Тhe Hill, че „ опцията за зона, неразрешена за полети, не би трябвало да слиза от масата. Мисля, че е значимо да защитим всичките си благоприятни условия “, сподели той. „ И макар че сме сложили въпроса, допускам, че има хора, които към момента обмислят по-ограничен метод, като нужда. “

Подполковник Александър Виндман, демократ и основна фигура в първото искане за импийчмънт на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, утвърди изказванията на Кинзинджър, макар предизвестията на CNN, че основаването на зона, неразрешена за полети, може да докара до „ пълномащабна война. "

„ Той несъмнено знае нещо “, сподели Виндман за Кинзинджър. „ В този миг няма такова нещо като безрискова алтернатива. Има единствено калибрирани и осведомени за риска варианти. “

Пенсионираният бригаден военачалник Кевин Райън сподели пред Тhe Hill, че „ Съединени американски щати и НАТО могат да основат зона, неразрешена за полети над западната част на страната, където към този момент няма съветски войски. “

През уикенда четиризвездният военачалник от военновъздушните сили на Съединени американски щати Филип Брийдлав, който ръководеше американските сили в Европа и беше висш командващ съюзническите сили на НАТО от 2013 до 2016 година, изиска Съединени американски щати и НАТО да основат зона, неразрешена за полети над Украйна. Той призна, че това ще бъде " акт на война " против Русия.

Списание Foreign Policy попита Брийдлав: „ Въпреки всичко, вие казахте, че в действителност подкрепяте концепцията за зона, неразрешена за полети? “ На което Брийдлав отговори: „ Ще седим ли да гледаме, до момента в който международна мощ нахлува, унищожава и подчинява една суверенна нация? Само ще гледаме ли? " И продължи да изяснява какво тъкмо би означавало това:

„ Ако наложим зона, неразрешена за полети в източната част на Украйна, да вземем за пример, ние ще вкараме самолети на обединението или НАТО в тази зона и тогава ще би трябвало да извадим всички оръжия, които могат да стрелят. Това значи бомбардиране на противников радари и ракетни системи от другата страна на границата. И знаете какво значи това, нали? Това е еднакво на война. Така че, в случай че обявим зона, неразрешена за полети, би трябвало да премахнем способността на съперника да обстрелва и да влияе върху нашата неразрешена за полети зона. Но това ще аргументи вреди и на наши самолети. "

Още апели за военна ескалация пристигнаха от Washington Post под формата на публицистична публикация. „ Уви, руснаците реализират триумфи в южната част на страната, по крайбрежието на Черно море, заплашвайки да отсекат украинските сили. Още по-основателна причина за Съединените щати и европейските съдружници да ускорят доставките на оръжие, в случай че не желаеме Путин в действителност да завоюва. “

Тези извънредно войнствени изказвания идват на фона на възобновени предизвестия какъв брой рискова е обстановката. „ Ядреното бойно дежурство на Русия значи, че НАТО би трябвало да работи деликатно “, отбелязва Financial Times. „ При настоящия сюжет съветските водачи най-вероятно ще употребяват тактическо нуклеарно оръжие, с цел да предотвратят или да сложат завършек на интервенцията на НАТО. “

И прибавя: „ Руските водачи, да вземем за пример, може да смятат доброволците от страните на НАТО, които се инфилтрират в Украйна, като авангард за пълномащабна намеса. А оръжейните конвои, идващи в Украйна от НАТО-вски страни, като функционален еквивалент на намеса. “

В умозаключение публикацията сочи: „ Ако в действителност желанието на западните водачи не е да се намесват, те би трябвало да убедят съветските водачи, че техните сили работят по способи, които не прадставляват интервенция. Светът може да зависи от това.”

В реалност Вашингтон подхваща извънредно провокативни стъпки, търсейки не съглашение с договаряния за преустановяване на спора, а способи да го ескалира и разпалва.

В петък „ Гласът на Америка “ – държавната телевизия на Съединените щати, разгласява публикация, озаглавена „ Американски ветерани желаят се бият в Украйна “, в която се оповестява: „ Представител на украинското посолство във Вашингтон сподели пред „ Гласът на Америка “, че 3000 американски доброволци са дали отговор на апела на нацията да служат в интернационален батальон, който да се опълчи на съветските нахлуващи сили “. Впоследствие известието бе изтрито без пояснение.

Междувременно оръжията на Съединени американски щати и НАТО не престават да се наливат в Украйна, до момента в който финансовата система на Русия е значително отрязана от международната стопанска система и е подложена на де факто икономическа обсада. По данни на Организация на обединените нации 331 украински цивилни са били убити в сраженията до момента, а 1,2 милиона души са съумели да емигрират.

Превод: доктор Радко Ханджиев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР