Военната коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, премахна осемгодишните ограничения върху

...
Военната коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, премахна осемгодишните ограничения върху
Коментари Харесай

Саудитска Арабия облекчава вноса към Йемен

Военната коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, отстрани осемгодишните ограничавания върху вноса, ориентиран към южните пристанища на Йемен, споделиха интернационално приетите управляващи, в символ, че мирните договаряния с контролиращите северната част на страната хути напредват, предава Ройтерс.

Това следва облекчаването на рестриктивните мерки през февруари за търговски артикули, влизащи в следеното от хутите западно пристанище Ходейда, основното морско пристанище на страната, докато враждуващите страни в Йемен работят за възобновяване на изтеклото съглашение за помирение, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации.

Подкрепяното от Саудитска Арабия държавно управление, основано на юг, сподели в изказване късно в четвъртък, че комерсиалните кораби ще имат право да дебаркират непосредствено в южните пристанища, в това число Аден, и всички артикули ще бъдат допускани, с някои изключения.

Абу Бакр Адид, заместник-ръководител на комерсиалните камари на Йемен, сподели пред Ройтерс, че корабите няма да би трябвало да стопират в саудитското пристанище Джеда в Червено море за инспекции за сигурност за първи път, откогато водената от Саудитска Арабия коалиция се намеси в Йемен през 2015 година

Ходовете за увеличение на потока от артикули към пристанищата в Йемен наподобява са индикация за напредък в директните договаряния сред Саудитска Арабия и подкрепяното от Иран бунтовническо придвижване на хутите, които вървят паралелно с мирните старания на Организация на обединените нации, предполага Ройтерс.

Хутите, които смъкнаха интернационално приетото държавно управление в столицата Сана в края на 2014 година, са де факто на управляващи в Северен Йемен и настояват, че се борят против корумпирана система и непозната експанзия.

Конфликтът се преглежда необятно в района като прокси война сред старите противници в района Саудитска Арабия и Иран, които обаче наскоро се споразумяха да възстановят дипломатическите връзки по сред си, прекратени през 2016 година в ход, считан за поддръжка на мирните старания в Йемен.

Източници са споделили на Ройтерс, че договарянията сред Саудитска Арабия и хутите са съсредоточени върху цялостното наново отваряне на следените от хутите пристанища и летището в Сана, погашение на заплатите на държавните чиновници и график за овакантяване на нейеменските сили от страната.

Водената от Саудитска Арабия коалиция от 2015 година наложи строги ограничавания върху потока на артикули в зависещия от импорт Йемен, където войната опустоши стопанската система, допринасяйки най-лошата филантропична рецесия в света, съгласно Организация на обединените нации.

От информацията излиза наяве че повече от 500 типа артикули ще бъдат позволени назад в Йемен през южните пристанища, в това число торове и акумулатори, откакто бъдат отстранени от листата със неразрешени артикули.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР