Военната хунта в Нигер обвини Франция в разполагане на войски

...
Военната хунта в Нигер обвини Франция в разполагане на войски
Коментари Харесай

Хунтата в Нигер обвини Франция в подготовка за военна намеса

Военната хунта в Нигер упрекна Франция в разполагане на войски в няколко западноафрикански страни като част от подготовката за допустима военна интервенция дружно с районния блок ECOWAS.

В официално съобщение, прочетено по държавната телевизия, хунтата също повтори апела си към френските войски да изоставен Нигер. Именно те са главен източник на напрежение сред тогавашните съдружници след  Мохамед Базум на 26 юли.

Военната хунта упрекна Франция и в нападателно, подло и надменно отношение и прикани светът да отвори очите си за следствията от това.

Отношенията сред Нигер и някогашния му колонизатор Франция се утежниха, откакто Париж разгласи хунтата за нелегитимна. На фона на вълна от антифренски настроения водачите на преврата също последваха тактиката на хунтите в прилежащите Мали и Буркина Фасо в устрема си да прекратят дългогодишните военни връзки с Франция в районната битка против ислямистки протести.
 Нигер още веднъж упреква Франция в интервенция
Нигер още веднъж упреква Франция в интервенция

Макрон поддържа сваления след преврата президент Базум

Попитан за последните мнения на хунтата, френският президент Еманюел Макрон съобщи, че страната му " не признава никаква легитимност в изказванията на пучистите ". Позицията си Макрон показа на конференция в края на двудневната на Г-20 в Индия.

По отношение на към 1500 френски бойци, ситуирани в Нигер, Макрон сподели, че всяко решение за тяхното разполагане ще бъде взето единствено в съгласуваност с експрезидента Базум.

Макрон не се обърна непосредствено към обвиняването, че Франция разполага войски другаде в Западна Африка като част от районно предложение за потребление на мощ като последна мярка за възобновяване на демокрацията.

Основният районен блок ECOWAS наложи наказания на Нигер и задейства по този начин наречените аварийни сили за допустима военна интервенция, макар че не престават диалози за намиране на дипломатическо решение.

Президентът на Нигерия Бола Тинубу, който държи револвиращия ръководител на ECOWAS, допусна, че деветмесечен преход назад към гражданско ръководство може да задоволи районните сили. Хунтата в Нигер обаче в границите на три години.
 ECOWAS отхвърля предлагането за тригодишно отсрочване на изборите в Нигер
ECOWAS отхвърля предлагането за тригодишно отсрочване на изборите в Нигер

От блокът упорстват за освобождението на сваления нигерски президент Базум
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР