Водопадите Игуасу, в река Игуасу, са едни от най-големите водопади

...
Водопадите Игуасу, в река Игуасу, са едни от най-големите водопади
Коментари Харесай

Водопадите Игуасу - едно от чудесата на нашия свят

Водопадите Игуасу, в река Игуасу, са едни от най-големите водопади в света. Те се простират над 2,700 m (почти 2 мили) в полукръгла форма. От 275 попада, които дружно съставляват Iguassu Falls, “Дяволското гърло ” е най-високата в 80 м височина. Игуасу на границата сред бразилския щат Парана и аржентинската провинция Мисионес, и са заобиколени от двата национални парка (BR / ARG). И двете са субтропични гори, които са хазаин на стотици редки и застрашени типове от флората и фауната.

Твърди се, че когато видяла Игуасу, първата дама на САЩ Елинор Рузвелт възкликнала: „ Бедната Ниагара! “ (който с неговите 50 м е с една трета по-нисък). Игуасу също постоянно се сравнява с водопада Виктория в Южна Африка, който разделя Замбия и Зимбабве. Игуасу е по-широк, само че се състои от почти 275 дискретни водопада и огромни острова. За разлика от него Виктория има най-голямата водна завеса в света, повече от 1600 m ширина и над 100 m височина (при невисок дебит Виктория е разграничена на пет от островите; при огромен дебит може да бъде непрекъсната). По-широките водопади са извънредно огромни и бързи, като например Бойома („ Водопади Стенли “).

Игуасу сега е шестият по величина водопад в света във връзка с междинния си годишен дебит след Ниагара, със междинен размер на 1 746 m³/s. Неговият оптимален записан дебит е 45 700 m³/s на 9 юни 2014 година За съпоставяне, междинният дебит на Ниагарския водопад е 2400 m³/s, с оптимално записан дебит от 8 300 m³/s. Средният дебит на водопада Виктория е 1088 m³/s, с оптимално записан дебит от 7 100 m³/s.

Водната пара (мъгла) се издига сред 30 и 150 m при Дяволското гърло Игуасу, а е повече от 300 m при Виктория. Обаче Игуасу има по-добри изгледи и пътеки и формата му разрешава зрелищни гледки. На несъмнено място човек може да стои и да бъде заобиколен от водопади на 260°. В Дяволското гърло водата се влива от три страни. Също по този начин, тъй като Игуасу е разграничен на голям брой релативно дребни водопади, може да ги видите поредно. Физическата конструкция на Виктория не разрешава това, защото тя е всъщност един водопад, който пада в каньон.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР