Водните биолози и еколози са категорични, че човек познава само

...
Водните биолози и еколози са категорични, че човек познава само
Коментари Харесай

Китайският месест червей като деликатес в Азия

Водните биолози и еколози са безапелационни, че човек познава единствено няколко % от количеството морски жители, които се крият в дълбините на океаните. Интернет предлага сериозен снимков материал на хората, които желаят да изследват и да се срещнат с не толкоз лицеприятните морски жители, както и да схванат тяхната функционалност, само че в случай че има едно забавно създание, което съумя да влезе в новините, това сигурно е Urechis caupo.

Запознатите най-вероятно ще го познават като океанския червей с лъжица, въпреки и впечатляващият кадър да не може да даде прецизен взор на лъжицата. Принципно този морски жител се среща в плитките води по западното крайбрежие на Северна Америка. Въпреки това, предходната година плажовете на Калифорния се обсипват с доста съществено количество червеи. Според биолозите, най-вероятно последната по-сериозна стихия е съумяла да изкара множеството жители от пясъка, където нормално обитават и да ги изхвърли на брега.

 Gaebul

Снимки: By ProjectManhattan – Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19330493

Въпросните червеи нормално живеят до 25 години и се хранят и направляват в естествената си среда, употребявайки шпатуло-подобната си уста за консумация на планктон и бактерии. На размери доближават дължина сред 10 и 30 сантиметра и постоянно са с цилиндрична форма. Освен това се разграничават напълно леко от азиатските си събратя, заради простата причина, че се намират в разнообразни географски пояси. Обикновено се занимават с потреблението и на други същества, които откриват по скалите, само че като цяло главната им функционалност е по-скоро да пречистват океана, в сравнение с да се преглеждат като хищници. Поради обстоятелството, че червеят няма крака, той е заставен да пулсира, с цел да може да поема храната си. Макар и самата му конструкция да влиза в съществени несъгласия с етиката на морксия свят, учените изясняват, че формата е съвършена за жител, който би трябвало да се крие в пясъка на морското дъно.

 Korean Sea Worm

И също по този начин не би трябвало да забравяме, че това създание е съумяло да се резервира близо 300 милиона години. За страдание червеят има и още една неприятна страна, той е създание, което пуска доста характерна есенция, когато умрат или прекарат съществено време отвън водата, както се е случило в Калифорния. И не би трябвало да забравяме, че жителите на Източна Азия към този момент знаят усета на този тип храна. Според тях, когато животното бъде варено или изпържено, то има усета на миди. Южна Корея прекрачват границите на рационалното и кръщават китайския червей с друго име – „ кучешки гениталии “. По една или друга причина сме сигурни, че това име не би могло да притегли клиенти. Европа и Съединени американски щати към момента отхвърлят да откриват екзотиката на този тип храна. Друго приложение на червея е и използването му като примамка за по-големи риби.

Заглавна фотография: By J. Patrick Fischer – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11412045

Заглавната фотография е снимана на пазар в Южна Корея.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР