Води се активен диалог с представителите на синдикалните организации на

...
Води се активен диалог с представителите на синдикалните организации на
Коментари Харесай

Йорданова работи за увеличаване възнагражденията на служителите в затворите

Води се деен разговор с представителите на синдикалните организации на чиновниците на пандизите в България. Това съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова по време на парламентарния надзор в Народното събрание. Тя разясни, че има основана процедура за ежемесечни срещи с тях. В рамките на анализите за разработване на средносрочната прогноза за 2022-2024 година Министерство на правосъдието направи разбори и предложи увеличение на бюджетните средства за ГДО и Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " плюс предвиждането на спомагателен запас за в допълнение заплащане за качествено осъществяване на дилемите. Това предложение не било подкрепено от МФ.

Тя отговори на въпрос на ПГ ГЕРБ-СДС по отношение на общата бюджетна рамка на второстепенните разпоредители с бюджетни средства на Министерството на правораздаването - Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " и Главна дирекция " Охрана ", респективно разноските за личен състав (заплати) на заетите по служебно и трудово правно отношение чиновници.

В Министерство на правосъдието тече развой за разработване на наредби, които да подтикват спомагателното заплащане на чиновниците в пандизите за реализирани положителни резултати.
 Служителите в пандизите също излизат на митинг
Служителите в пандизите също излизат на митинг

Искат нарастване на главните заплати

Относно активността на частните правосъдни реализатори, Йорданова схваща безпокойството на обществото от ЧСИ-тата. За 2021 година в Министерство на правораздаването има постъпили над 420 тъжби , направени са инспекции по 320 от тях, като за 22 ЧСИ-та са направени дисциплинарни производства, а в 13 от случаите е направена записка да съблюдават закона.

Правосъдният министър изясни още, че с промените в Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателното произвеждане се целяло от Бюрото по отбрана на очевидците да отпаднат полицейските функционалности и функционалностите за защита на магистрати. Процесът по прекосяване на Бюрото в Министерство на правосъдието мина в период, а само това, което не е завършило е прекосяване на постройката на Бюрото от основния прокурор към Министерство на правосъдието, посочи тя. Другото, което следва са повишение на административния потенциал на Бюрото по отношение на използване не Закона за публичните поръчки (ЗОП). Главният прокурор Иван Гешев е изгубил интерес по тази активност, като няма уважителна причина за това, посочи Надежда Йорданова.

Във връзка с теча на данните по БУЛСТАТ през януари месец, Йорданова посочи, че не е налице нерегламентиран достъп до персонални данни по БУЛСТАТ. Личните данни на физическите лица са забележими на указател БУЛСТАТ от 2005 година Не е имало пробив в отбраната на персоналните данни. Личните данни на самоосигуряващите лица са обществено забележими още от 2005 година.
 Йорданова: В България има институционален проблем със статута на основния прокурор
Йорданова: В България има институционален проблем със статута на основния прокурор

У нас липсвал механизъм за следствие и търсене на отговорност от обвинител №1

Припомняме, през януари се появи информация, че в БУЛСТАТ регистъра са изтекли.

Впоследствие правосъдният министър Надежда Йорданова и министърът на електронното ръководство Божидар Божанов увериха, че

, обявявайки, че измежду компрометираните персонални данни са и тези на техни депутати, измежду които Томислав Дончев и Десислава Атанасова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР